Hlavní obsah

V Hamburku už je téměř plno. Vytíženost kapacit pro migranty dosáhla 97 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburk, severoněmecké přístavní město se statusem spolkové země, se v péči o migranty dostává na hranici svých možností. Sociální úřady sdělily, že 97 procent kapacit už vyčerpaly a s vypětím všech sil se snaží řešit, co bude dál.

Foto: Profimedia.cz

Migranti čekají před jednou z poboček hamburského úřadu pro migraci

Článek

Po ubytování prvních migrantů v hamburských výstavních halách hledá hamburský sociální úřad další ubytování. Žadatelé o azyl mají podle úředníků opět bydlet také ve stanech na nouzových místech, uvádí list Die Welt.

Stany v současné době stojí na dvou místech ve čtvrtích Harburg a Bahrenfeld. Tyto kapacity minulou zimu posloužily k ubytování ukrajinských uprchlíků, jsou ale již částečně obsazené.

Na začátku minulého týdne se migranti přestěhovali do první veletržní haly na hamburském výstavišti, v níž by mělo do konce ledna najít útočiště 470 lidí.

Takřka tři ze čtyř Němců považují příchod muslimů za riziko

Zahraniční

Příliv migrantů do Hamburku pokračoval i tento měsíc. Do 20. října přišlo podle úřadů 1600 lidí, pro 1100 z nich muselo město najít ubytovnu. V září dorazilo do Hamburku 2100 žadatelů o azyl, z nichž bylo více než 1500 odkázáno na veřejné ubytování. Podobné, případně i vyšší počty se dají čekat i v listopadu.

Zvládneme to. Ale ne donekonečna

Město očekává, že bude muset do konce roku ubytovat dalších dva tisíce lidí, potvrdil Andy Grote (SPD), senátor (zemský ministr) pro vnitro. „To zvládneme. Ale nemůže to tak jít donekonečna,“ poznamenal.

Senátorka pro sociální záležitosti Melanie Schlotzhauerová (SPD) šla ještě dál: „Úleva není v dohledu a naše kapacity jsou vyčerpány.“

V současné době je obsazenost něco málo přes 97 procent, uvedla k situaci mluvčí města. „Každý den pracujeme na tom, abychom konec této kapacity odsunuli, a uchylujeme se ke všem nezbytným opatřením, abychom vůbec byli schopni uprchlíky přijmout,“ podotkla.

Mezi opatření patří vyšší počty lidí v azylových domech a využití hotelů a penzionů. V současné době také úřady zkoumají, zda by na parkovišti ve čtvrti Wandsbek u budovy bývalého Telekomu mohly být umístěny kontejnery pro 300 až 500 lidí. Úřad rovněž zvažuje pronájem nebo koupi dalších komerčních nemovitostí.

Starosta Peter Tschentscher (SPD) pro televizi RTL Nord potvrdil, že Hamburk dosáhl svého limitu v přijímání uprchlíků. „Jsem přesvědčen, že v Německu a v Evropě můžeme zaručit právo na azyl. Abychom toho však dosáhli, musíme nelegální migraci odsunout,“ dodal.

Výhrady vůči semaforu jsou rekordní

Právě s prosazováním „hromadných deportací“ neúspěšných uchazečů o azyl ale narazil spolkový kancléř Olaf Scholz (SPD). Na svém oficiálním účtu na síti X Jusos, mladí socialisté, obviňují šéfa vlády, že používá „přímo slovník pravicové lůzy“.

„Co se v tom úplně ztratilo? Že sociální demokracie znamená politiku s humanitními hodnotami. Přesně to je nyní potřeba ve velkém měřítku,“ napsali Jusos na Twitteru na adresu Scholze.

Více a rychleji. Scholz volá po masových deportacích nelegálních migrantů

Evropa

Další špatnou zprávu přinesl kancléři průzkum veřejného mínění institutu INSA pro nedělník Bild am Sonntag. Dobré dva roky po vítězství ve volbách do Spolkového sněmu dosáhly vládní strany tzv. semaforové koalice – sociální demokracie SPD, Zelení a liberální FDP - nového dna.

Zatímco v září 2021 složily dohromady 52 procent hlasů, dnes by se pro SPD (16 procent), Zelené (13 procent) nebo FDP (5 procent) rozhodl jen každý třetí volič (34 procent). To je nejnižší podpora od nástupu k moci v prosinci 2021, přičemž opoziční křesťanská demokracie CDU/CSU (29 procent) i  Alternativa pro Německo (22 procent) si vedou o poznání lépe.

Rozladěnost z toho, jak si Scholzův kabinet vede, také nijak nepolevuje, právě naopak: 71 procent je v současnosti s kabinetem kancléře Olafa Scholze (SPD) nespokojeno, což je rovněž rekord (spokojeno je pouze 24 procent).

Noční násilí v Berlíně: „Proměníme Neukölln v Gazu“

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám