Hlavní obsah

V Egyptě se setkal Abbás s šéfkou izraelské diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šarm aš-Šajch (Egypt)

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se v egyptském letovisku Šarm aš-Šajchu v neděli sešel s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou. Od březnového nástupu radikálního hnutí Hamasu do palestinské vlády je to první izraelsko-palestinské setkání na tak vysoké úrovni.

Článek

Podle izraelského rozhlasu se politici pokusí najít mechanismus, jak vést izraelsko-palestinský dialog, aniž do něj bude zahrnut Hamás. Abbás chce obnovit mírová jednání se židovským státem, avšak Hamás odmítá splnit podmínky mezinárodního společenství a uznat Izrael.

Izraelská vláda v neděli schválila uvolnění 11 miliónů dolarů ze zadržených palestinských cel a daní. Peníze mají být použity k humanitárním účelům, zejména k nákupu léků.

Setkání Livniové s Abbásem, jemuž je přítomen také izraelský vicepremiér Šimon Peres, je rovněž přípravou na izraelsko-palestinský summit, který by se měl konat po návrtu izraelského premiéra Ehuda Olmerta z Washingtonu. S americkým prezidentem Georgem Bushem tam má jednat příští týden.

V Egyptě se koná Světové ekonomické fórum

Jednání v Šarm-aš-Šajchu se koná na okraj Světového ekonomického fóra. Abbás v sobotu řekl, že chce do týdne zahájit dialog s Hamásem o napětí, které panuje na palestinských územích. "Je tam krize a musíme hledat řešení. Začneme o tom jednat za čtyři nebo pět dní," řekl.

Palestinská policie dnes zmařila chystaný útok na velitele preventivních bezpečnostních sil Rašída abú Šabaka. Sedmdesátikilogramová nálož byla nalezena nastražená poblíž abú Šabakova domu v Gaze krátce před výjezdem jeho kolony. V sobotu byl při atentátu těžce raněn velitel rozvědky Tárik abú Radžáb, který byl k ošetření převezen do Izraele.

Reklama

Související témata:

Související články

Muž podezřelý z atentátu v Dahabu se vzdal

Další velká ryba uvízla v síti egyptské policie. Uda Chádir aš-Šanúb se vzdal egypstkým bezpečnostním orgánům. Muž je jedním z nejhledanějších podezřelých...

Výběr článků

Načítám