Hlavní obsah

V Britském muzeu se kradlo, zmizely i předměty staré 3500 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krádež několika předmětů včetně zlatých šperků a klenotů z polodrahokamů a skla z období sahajícího od 15. století před naším letopočtem po 19. století našeho letopočtu ohlásilo na policii Britské muzeum. Podle stanice BBC zároveň ve středu oznámilo, že propustilo podezřelého zaměstnance.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Budova Britského muzea v Londýně

Článek

Kromě vyrozumění policie, která zahájila své vyšetřování, muzeum přijalo mimořádná opatření k posílení bezpečnosti a zahájilo nezávislé vyšetřování.

„Jde o velmi neobvyklý incident,“ uvedl podle BBC ředitel muzea, německý historik umění Hartwig Fischer.

„Naše priorita je trojí: za prvé získat zpět ukradené předměty, za druhé zjistit, co se případně mohlo udělat, aby se to nestalo, a za třetí udělat vše, včetně investic do bezpečnosti a záznamů sbírek, aby se to určitě znovu nestalo,“ řekl George Osborne, bývalý britský ministr financí, který je předsedou londýnského muzea proslulého svými sbírkami.

Foto: Profimedia.cz

K nejslavnějším předmětům uchovávaným v Britském muzeu patří Rosettská deska

Ty obsahují mimo jiné Rosettskou desku, která pomohla k rozluštění hieroglyfů, či mramorové sochy z aténského Parthenonu.

Většinu odcizených, zmizelých či poškozených předmětů představují podle muzea drobné kousky, které byly uloženy v depozitáři, sloužily k výzkumu a nebyly v poslední době vystavovány, uvedla BBC.

Češka kradla ve Vídni prádlo. Daleko neutekla, lup se ale nenašel

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám