Hlavní obsah

V Belgii dopadli Palestince, který hrozil útokem. V Gaze měl přijít o rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgická policie ve středu odpoledne v hotelu v bruselské čtvrti Anderlecht dopadla palestinského občana, který pohrozil spácháním teroristického útoku. Podle zdroje blízkého vyšetřování byl třiadvacetiletý muž zoufalý, protože celá jeho rodina zemřela v Pásmu Gazy. Jeho zadržení potvrdila policie, uvedla stanice RTBF.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Hlídkující belgický policista (ilustrační foto)

Článek

Podle belgických médií třiadvacetiletý muž požádal v Belgii o azyl a následně zveřejnil svůj záměr „zemřít jako mučedník tím, že se odpálí“. V Belgii platí po nedávném teroristickém útoku, při kterém střelec v Bruselu zabil dva švédské fotbalové fanoušky, zvýšený stupeň teroristické hrozby.

Palestinec identifikovaný jako Mohammed A. podle RTBF požádal 26. září v Belgii o azyl. Před úřady se měl objevit následující den, ale nestalo se tak.

Muž nakonec na úřad přišel toto úterý, a když se dozvěděl, že celá jeho rodina zahynula v Pásmu Gazy, prohlásil, že hodlá zemřít jako mučedník.

Po střelbě v centru Bruselu zemřeli dva lidé, útočník vykřikoval islamistická hesla

Evropa
Foto: Johanna Geron, Reuters

Vyšetřovatelé na místě střelby v Bruselu, kde útočník minulý týden zastřelil dva švédské fotbalové fanoušky

Prvotní informace deníku Le Soir uváděla, že přišel do kanceláře federální agentury Fedasil, která má na starosti žadatele o azyl v zemi. Agentura ovšem odmítla, že by se dostavil do její kanceláře, a uvedla, že šlo pravděpodobně o jinou organizaci či úřad.

Belgická policie je v pohotovosti od minulého pondělí, kdy Tunisan, který v Belgii a dalších evropských zemích neúspěšně žádal o azyl, v centru Bruselu zaútočil puškou na švédské fanoušky. Dva zabil a jednoho zranil. Fanoušci přijeli do belgické metropole na kvalifikační zápas svého týmu s Belgií o postup na mistrovství Evropy.

Střelce policie vypátrala druhý den ráno a při zadržení ho postřelila. Muž později zemřel v nemocnici. Před činem zveřejnil video, v němž se hlásí k teroristické organizaci Islámský stát (IS), a po činu video s kritikou pálení koránu.

Terorista z Bruselu zastřelen. Ráno si v klidu zašel do blízké kavárny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám