Hlavní obsah

Útoky jehlou v nočních klubech v Británii se nedaří vyřešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoke-on-Trent

Dvě náctileté dívky z anglického města Stoke skončily na urgentním příjmu v nemocnici poté, co jim někdo údajně vpíchl neznámou drogu v jednom z nočních klubů. Takzvaný spiking je dlouhodobý problém, za poslední půlrok navíc podobných útoků jehlou výrazně přibylo. Oběti by měl v budoucnu chránit speciální zákon.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dvě kamarádky studentky, 18letá Elle Vickersová a 19letá Ellen Baldwinová, si uplynulou sobotu vyrazily do místního klubu, kde jim podle jejich tvrzení někdo krátce po půlnoci vpíchl neznámou látku.

Dívky ztratily vědomí, ze zbytku noci si nic nepamatují. Když se ráno probudily, objevily na svých stehnech a intimních místech škrábance, modřiny a také podezřelé známky vpichu jehly.

Baldwinovou odvezla do nemocnice policie už v noci, její kamarádka po probuzení zavolala na nouzovou linku s žádostí o pomoc.

Desítky britských žen hlásí útoky jehlou v nočních klubech po celé zemi

Evropa

„Bylo mi sděleno, že mi zavolají zpět, jakmile bude někdo k dispozici. V okamžiku, kdy jsem jim volala, jsem byla zpocená, nemohla jsem udržet hlavu nahoře, měla jsem sevřené hrdlo, těžko se mi dýchalo a nohy a ústa jsem měla pokryté modřinami,“ popsala Vickersová.

Studentky se o děsivou zkušenost podělily na Facebooku, kde současně vyjádřily znepokojení, že zdravotníci v nemocnici jejich obavy nebrali vážně. Údajně jim řekli, že neměly pít tolik alkoholu.

Incident nyní vyšetřuje policie.

Zákon o „spikingu“ by měl policii pomoci

Takzvaný spiking, tedy omámení obětí vpíchnutím drogy bez jejich vědomí, je v Británii narůstající problém, byť až doposud byly hlášeny pouze případy, kdy obětem pachatel psychoaktivní látku přidal do pití.

Další svědectví v kauze Feri: Dal mi napít a probudila jsem se nahá, řekla dívka

Domácí

Útoky jehlou jako takové jsou poměrně novým fenoménem, který nemá obdoby. Od září bylo takových incidentů v Británii nahlášeno více než 1300, obětí byly převážně ženy. Policie upozornila vládu, že problém takového rozsahu ještě nikdy neřešila.

Poslanci britského parlamentu na konci ledna schválili návrh zákona, který by ze „spikingu“ udělal separátní trestný čin, čímž by se policii rozšířily možnosti takové případy vyšetřovat. Prvním čtením návrh prošel jednomyslně.

Británie má problém se znásilňujícími policisty

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám