Hlavní obsah

Británie má problém se znásilňujícími policisty

Londýn

Policista Adam Zaman v neděli v Londýně znásilnil ženu. Hned o den později byl zatčen, postaven mimo službu a ve středu obviněn z trestného činu. Jeho jednání však zdaleka není ojedinělé. Postavení policisty v Británii zneužívá daleko více strážců zákona.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Veřejnost bude pochopitelně znepokojena, že se policista dopustil takto závažného trestného činu. My tuto obavu naprosto sdílíme,“ připustil šéf východní oblasti londýnské policie Paul Trevers.

Dodal, že vyšetřovatelé viníka nedělního znásilnění v Londýně rychle našli. Už druhý den byl Zaman zadržen a ve středu obviněn. Zároveň byl také suspendován.

Choval se jako sériový vrah. V Británii hledají další možné oběti expolicisty Couzense

Zahraniční

Snad daleko větším problémem zůstává, že čin Zamana nebyl mezi příslušníky policejního sboru ojedinělý.

Zneužití role policisty, které se v tomto případě stalo kvůli únosu, znásilnění a vraždě osamělé oběti, je stejně závažné, jako by šlo o vraždu s politickým, náboženským nebo ideologickým motivem.
Adrian Fulford, soudce

Není třeba připomínat, že nejhorší a extrémní případ zažila Británie v březnu letošního roku.

Wayne Couzens, byť v tu chvíli v době svého volna, zneužil své role policisty a unesl, znásilnil a později zavraždil 33letou marketérku Sarah Everardovou. Svůj čin dlouho dopředu plánoval a u soudu si za něj vyslechl doživotní verdikt.

Britský policista dostal za znásilnění a vraždu mladé Londýňanky doživotí

Evropa

Jeho případ otřásl veřejností a rozvířil celospolečenskou diskusi o bezpečnosti dívek a žen na veřejných místech.

„Zneužití role policisty, které se v tomto případě stalo kvůli únosu, znásilnění a vraždě osamělé oběti, je stejně závažné, jako by šlo o vraždu s politickým, náboženským nebo ideologickým motivem,“ zdůvodnil soudce Adrian Fulford.

Tato čísla ukazují, že tu jde o velmi závažnou formu korupce, ale také ukazují, že policisté, kteří to dělají, budou chyceni a potrestáni.
Claire Bassettová, zástupkyně ředitele britské policejní inspekce

Navíc se ukazuje, že jde zřejmě o systémový problém. Policejní inspekce (IOPC) v úterý zveřejnila data, která ukazují, že policisté v poslední době kvůli sexuálním touhám výrazně více zneužívají svoje pravomoci.

Někteří šli rovnou do vězení

Za poslední tři roky čelilo v Anglii a Walesu 66 policistů a pracovníků policie vyšetřování pro zneužití svého postavení k sexuálním účelům, z toho 42 jen za uplynulý rok.

Nutno podotknout, že nešlo o obvinění bez důkazů; v 63 případech se provinění prokázalo.

Kvůli nejvážnějším prohřeškům skončilo v práci 38 policistů;⁠ buď byli propuštěni, nebo jim bylo zakázáno dále pracovat u policie či odešli do důchodu.

Sedm z nich navíc čelilo obvinění z trestné činnosti s tím, že až na jednoho soud shledal všechny vinnými. Tři poslal okamžitě do vězení.

Podle inspekce počet takových případů „prudce roste“. Zatímco v roce 2016 vyšetřovala kvůli podezření ze zneužití postavení za účelem sexu deset policistů, letos jich řeší sedmkrát tolik.

Policejní vyšetřovatel: Znásilnění a obtěžování přibývá. Velká část společnosti to zlehčuje

Domácí

„Tato čísla ukazují, že tu jde o velmi závažnou formu korupce, ale také ukazují, že policisté, kteří to dělají, budou chyceni a potrestáni,” řekla Claire Bassettová z vedení inspekce.

Odmítá zároveň v policejní branži tolerovat kulturu sexismu a ponižování.

Takové poměry ve společnosti se odborně označují termínem „rape culture“ (kultura znásilnění), kterou lze chápat jako jakousi pyramidu, která stojí na základech sexismu, předsudků, urážek a bagatelizace sexuálního obtěžování.

Špičkou pyramidy (vyústěním tolerance základních problémů) je nakonec znásilnění.

Důvěra veřejnosti klesla

To, že policisté zneužívají svého postavení, se promítlo také v průzkumech ohledně důvěryhodnosti policie v Británii. Ještě v polovině loňského roku věřilo podle průzkumu sociologické skupiny YouGov policii bezmála 60 procent lidí.

Podle dat z letošního října se čísla propadla na pouhých 43 procent a vůbec poprvé od července 2019, kdy agentura s průzkumem začala, policii nevěří více lidí (48 procent) než naopak.

„Absolutně chápu lidi, kteří cítí, že jejich důvěra v policii se otřásá a u některých byla zcela zničena,“ uvedla hlavní komisařka metropolitní policie Dame Cressidaová-Dicková poté, co odcházela od soudního řízení s Couzensem.

Sexuální obtěžování vysoké školy neřešily. Teď už mají proč, tvrdí expertka

Domácí

Také premiér Boris Johnson si vzrůstající počet případů znásilnění ze strany policistů uvědomuje. Přesto ještě na začátku října veřejnost nabádal, aby policii nadále věřila.

„Věřím, že jí můžeme věřit. Policie odvádí skvělou, skvělou práci,“ řekl v rozhovoru s britským The Independentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám