Hlavní obsah

Útočník použil při napadení manžela Pelosiové stahovací pásky a kobercovku

Stahovací pásky a kobercovku. Takové předměty našli policisté u muže, který v pátek ráno vnikl do domu předsedkyně americké sněmovny Nancy Pelosiové, kde napadl jejího manžela. Ten zatím stále leží v nemocnici s poraněnou lebkou.

Foto: Profimedia.cz

Policie na místě činu u domu Pelosiových

Článek

Britský deník Daily Mail píše, že útok, který přišel jen dva týdny před průběžnými volbami (midterms), je „znepokojující připomínkou toxické politické atmosféry v zemi“.

Pachatelem je jistý 42letý muž jménem David DePape, který po vniknutí do domu zadním vchodem konfrotoval Paula Pelosiho slovy „Kde je Nancy?“.

V ruce měl kladivo, Pelosi se s ním o něj nějakou dobu přetahoval. Když policisté dorazili na místo, viděli podle svých slov, jak DePape nejméně jednou 82letého Pelosiho kladivem udeřil.

Kde je Nancy? křičel útočník. Manžela Pelosiové pak udeřil kladivem do hlavy

Amerika

DePape byl zatčen pro podezření z pokusu o vraždu, násilí na seniorech a vloupání. Pelosi skončil s proraženou lebkou. Podstoupil operaci a očekává se, že se plně zotaví.

V batohu, který u sebe atentátník měl, našli strážci zákona několik stahovacích pásků a také takzvanou „duct tape“, tedy kobercovou lepicí pásku.

Stejným vybavením disponovali i extrémističtí výtržníci při vpádu do Kapitolu v lednu loňského roku. Ti chtěli část zákonodárců držet jako rukojmí. „Kde je Nancy?“ bylo tehdy slyšet opakovaně.

Páteční útok také ukázal, jak nedostatečná je ve Spojených státech ochrana rodinných příslušníků nejdůležitějších veřejných činitelů. Politici v čele vlády a klíčových institucí včetně Pelosiové sice u sebe mají nepřetržitě ochranku, jejich nejbližší rodina už ale nikoli.

Zapojil se (zase) Musk

Nový šéf Twitteru Elon Musk krátce po útoku ukázal, jak hodlá přistupovat k šíření dezinformací na platformě, když sdílel nyní už smazaný článek z pochybného webu, ve kterém bylo bez důkazů napsáno, že Pelosi v noci odešel z jednoho z místních gay barů ve společnosti DePapea.

Policie uvedla, že se útočník s Pelosim před útokem neznal. Musk sklidil vlnu kritiky za sdílení nijak nepodloženého tvrzení navíc s homofobním nádechem.

Televize KTVU vysílající v San Franciscu uvedla, že úřady našly u DePapea manifest obsahující řadu konspiračních teorií a protivládních tezí spojených s covidem-19.

Ze záznamů sanfranciského vrchního soudu vyplývá, že DePape byl v roce 2003 zatčen, ale okresní prokurátor nikdy nevznesl obvinění. Není tedy jasné, za co byl zatčen.

DePape rovněž provozoval webovou stránku, na které zveřejňoval fotografie Hillary Clintonové v podobě zombie a popisoval čtenářům, jak ho občas navštěvuje neviditelná víla.

„V jednom příspěvku se dokonce rozohňoval nad tím, že se mu nedaří pro dům pro víly koupit funkční dveře,“ uvádí Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám