Hlavní obsah

Kde je Nancy? křičel útočník. Manžela Pelosiové pak udeřil kladivem do hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Sanfranciská policie zveřejnila detaily pátečního útoku na manžela předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové Paula. Útočník, jehož policie identifikovala jako 42letého Davida DePapeho, do domu vnikl těsně před půl třetí ráno s křikem „Kde je Nancy?“. S Pelosim se následně přetahoval o kladivo, kterým manžela političky udeřil do hlavy.

Útok na Paula Pelosiho má mít na svědomí 42letý David DePape.Video: Reuters

 
Článek

Pelosi je po operacích a očekává se, že se plně zotaví.

Zatímco Pelosiovou hlídala v noci na pátek ochranka ve Washingtonu, D.C., na druhé straně Spojených států se odehrálo drama. V sídle Pelosiové v San Francisku tou dobou pobýval její 82letý manžel Paul.

Ten po vniknutí vetřelce na pozemek okamžitě kontaktoval policii z koupelny. Strážci zákona na místo dorazili ve 2:27 tak rychle, že ještě viděli DePapeho zaútočit na Paula Pelosiho.

Útočník vnikl do domu Pelosiové. Její manžel skončil v nemocnici

Amerika

Policisté viděli, jak se dvojice přetahovala o kladivo. „Muž nad zbraní získal kontrolu a pana Pelosiho brutálně napadl přímo před zraky policistů,“ uvedl náčelník sanfranciské policie William Scott. „Nejednalo se o náhodný útok, tohle bylo záměrné,“ dodal.

Zatímco DePapeho zatkla a odvezla policie, Pelosi byl převezen do nemocnice s frakturou lebky a vážnými poraněními dlaní a pravé ruky. V nemocnici podstoupil operaci a podle lékařů se zcela uzdraví, potvrdil mluvčí Pelosiové Drew Hammill.

Foto: Michael Short, ČTK/AP

Útok na Paula Pelosiho má mít na svědomí 42letý David DePape.

Státní zástupkyně Brooke Jenkinsová v rozhovoru pro The New York Times uvedla, že Pelosi si včasným zalarmováním policie zachránil život. „Hovořil s dispečerem, který instinktivně pochopil, že se jedná o vážnější situaci, jež vyžaduje okamžitou policejní reakci,“ uvedla.

Motiv pachatele zůstává předmětem vyšetřování. Jenkinsová ale potvrdila, že útočník bude obviněn z několika trestných činů včetně pokusu o vraždu, napadení se smrtící zbraní, vloupání a týrání starších osob.

K útoku na Pelosiho hovořil při své návštěvě Pensylvánie také americký prezident Joe Biden. Připomněl, že otázku „Kde je Nancy?“ křičeli demonstranti 6. ledna 2021 před útokem na Kapitol. Následně do budovy vtrhli a vyplenili mimo jiné právě kancelář Pelosiové. „Je to opovrženíhodné,“ řekl prezident.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Vyšetřovatelé před domem Paula a Nancy Pelosiových v San Francisku

Ačkoli je podezřelý DePape v policejní vazbě, incident necelé dva týdny před průběžnými volbami (uskuteční se 8. listopadu) zvýšil obavy z politického násilí. Po útoku na Kapitol vzrostl v USA počet hrozeb a násilí vůči politickým představitelům.

David DePape se podle amerických médií účastnil na internetu diskusí s mnoha konspiračními teoriemi, brojil proti domnělé cenzuře a vládní kontrole a také se zapojoval do nenávistných antisemitských projevů.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Nancy Pelosiová se svým manželem Paulem při udílení Ceny Kennedyho centra ve Washingtonu v prosinci 2019

Reklama

Výběr článků

Načítám