Hlavní obsah

USA zavírají mise v Indonésii, objevil se návod na atentát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

Podrobný návod, jak spáchat atentát na americké velvyslanectví v Indonésii, se objevil na internetu. Stránka, o jejíž existenci v pátek informovala agentura AP, obsahovala instrukce k raketovému či sebevražednému útoku a také částečný plán objektu včetně velvyslancovy kanceláře. Hrozba přiměla USA uzavřít své diplomatické mise v zemi.

Článek

Bezpečnostní  opatření se podle diplomatů dotklo kromě přísně střežené ambasády v Jakartě i konzulátu v provincii Východní Jáva a na ostrově Bali a zastupitelské kanceláře ve městě Medan na Sumatře.

Podle agentury AP není jasné, kdy byl návod na internet poslán. Na základě vlastního ověření však uvedla, že zveřejněn byl plán pravděpodobně velvyslancovy pracovny a rozmístění kamer a detektorů kovu na americkém velvyslanectví, zřejmě v Jakartě. K tomu byly připojeny rady, jak nejlépe provést "svatou akci", přičemž celý dokument byl podepsán dosud neznámou organizací zvanou Mezinárodní brigáda sebevražedných atentátníků.

"Účinné je použití granátometu, který může být odpálen z parkoviště a který může zničit část budovy poblíž velvyslancovy kanceláře," uváděl popis v indonéštině. "Použití sebevražedného atentátníka je další možnost, při upotřebení... 150 kilogramů trinitrotoluenu (TNT), jehož výbuch by mohl mít dosah větší než 30 metrů."

Mluvčí velvyslanectví potvrdil, že úřad si je vědom existence zmíněné webové stránky, odmítl však záležitost komentovat.

Podle agentury AP je internetová adresa téměř stejná jako ta, na níž se jeden ze strůjců pumového útoku na indonéském ostrově Bali z roku 2002 vychloubal svým podílem na násilném činu, jenž připravil o život přes 200 lidí. Odpovědnost za útok na Bali je dávána regionální muslimské radikální organizaci Jemaah Islamiyah, napojené na teroristickou síť al-Kajdá. Skupině se přičítá i atentát na australské velvyslanectví v Jakartě z loňského roku, při němž zahynulo deset osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám