Hlavní obsah

USA upravily HIMARS, aby nedostřelil do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA upravily raketové systémy HIMARS pro Ukrajinu tak, aby nedostřelily na ruské území, a Američané se tak vyhnuli rozpoutání širšího konfliktu s Rusy. Oznámilo to v úterý podle stanice BBC americké ministerstvo obrany.

Foto: Via Pavlo Narozhnyy, Reuters

Palba z raketometu HIMARS na Ukrajině

Článek

Pentagon odmítl informovat o konkrétních úpravách, sdělil pouze, že změny se týkají softwaru i hardwaru a znemožňují vypálit ze systému rakety delšího doletu.

Dvacítka dodaných salvových raketometů, jež USA Ukrajině dodaly, tak má nyní dostřel kolem 80 km. Systémy s delším dostřelem by umožnily cílit na ruské vojenské cíle na Krymu i v Rusku samotném.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder dodal, že „Spojené státy jsou nadále odhodlané poskytovat Ukrajině vybavení, které potřebuje k obraně před ruskou invazí“.

Rusko v kostce: Jednejme, řekl vyslanec Moskvy v OSN. Když začal mluvit Ukrajinec, odešel

Zahraniční

Opatrný postup v dodávkách zbraní naznačuje, že Bílý dům proti sobě při rozhodování neustále váží vojenský přínos pro Ukrajinu proti riziku rozpoutání širšího konfliktu s Moskvou, a to navzdory tomu, že USA dostaly od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského slib, že dodané systémy nepoužije k útoku na ruské území.

Když Američané systémy HIMARS Ukrajincům dodali, informovala americká i ukrajinská média o tom, že k nim přibalili rakety s dostřelem jen několika desítek kilometrů (podle některých zpráv 80 km) naváděné pomocí systému GPS.

Poté, co se vysoce přesné salvové raketomety na bojišti osvědčily, začali Ukrajinci žádat po Američanech dodávky taktických střel MGM-140 (ATACSM), jež mají dostřel 300 kilometrů a mohou je odpalovat jak raketomety HIMARS, tak zařízení MLRS M27, které Západ obráncům rovněž dodal. Tyto střely ale zřejmě zatím Ukrajinci nedostali.

V uplynulých dnech se stalo několik ruských armádních letišť terčem útoků drony. Ruské ministerstvo obrany z nich obvinilo Ukrajince. Ti se ale k útokům v hloubi ruského území zatím nepřihlásili.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí v úterý uvedl, že Spojené státy nenabádají Ukrajinu k úderům mimo její hranice.

Nenabádáme Ukrajinu k útokům za jejími hranicemi, uvedl Washington

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám