Hlavní obsah

USA sklízejí výtky za plán přidělit zakázky v Iráku vyvoleným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George W. Bush podle vlastních slov chce zachovat "komunikační kanály" v otázce kontraktů v Iráku otevřené. Prohlásil to ve středu v telefonických rozhovorech s představiteli Ruska, Německa a Francie. Evropský tisk však taktiku cukru a biče v podání USA ve čtvrtek striktně odmítl.

Foto: Milan Haluška

Největší trhy najdete na Radničním náměstí, kde je doslova pohádková krajina

Článek

První muž USA v telefonických rozhovorech s francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem, německým kancléřem Gerhardem Schröderem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem opakovaně uvedl, že nevylučuje další jednání o zakázkách.

Světové agentury ale již neuvádějí, jak by případné diskuze měly vypadat.

WTO asi nepomůže

Z kontraktů mají mít podle agentury Reuters prospěch firmy z Velké Británie, Japonska, Itálie, Nizozemska, Austrálie, Jižní Koreje a Polska. Mezi stoupence vojenského zásahu v Iráku lze zařadit ještě Albánii, Bulharsko, Dánsko, Honduras, Maďarsko, Kazachstán a Filipíny.

Největší zakázky by však bezesporu získaly americké, britské a australské firmy.

Evropská komise už oznámila, že prověřuje, zda to odpovídá regulím Světové obchodní organizace (WTO). Obchodní experti ale jsou k úspěchu případné stížnosti skeptičtí.

"Spojené státy by bezpochyby použily argumentu o bezpečnosti, jako to udělaly při prezentaci rozhodnutí. A to v praxi zastavuje jakoukoli akci v tomto směru," řekl nejmenovaný specialista na pravidla WTO.

Austrálie: Je to spravedlivé

Své rozhořčení z vyloučení z kontraktů v Iráku již vyjádřily všechny postižené velmoci. Rezolutně to včera odmítly Rusko, Německo, Francie a Kanada.

Nově se k nim přidala i Čína. "Vnímáme americké rozhodnutí s rozpaky," uvedlo ve čtvrtek ve svém prohlášení za Peking tamější ministerstvo zahraničí.

Naopak s nadějí krok Bílého domu přivítala Austrálie. "Je to spravedlivé," uvedl k celé věci stručně tamější premiér John Howard.

Evropský tisk rozhořčen

"Bush nám zkazil rok 2003," píše francouzský magazín L'Express. "Svých cílů v Iráku nedosáhl, teroristy potlačit nedokázal a na Blízkém východě nezavedl ani trochu pořádek. Na druhé straně se mu ale podařilo zařadit rok 2003 pod znamení obav a neklidu. Za to všechno zasluhuje prezident Bush jmenování Mužem roku mezi chaoty této planety, protože v tom nemá konkurenci," píše magazín.

Italský deník Il Messaggero zase míní, že rozhodnutí Pentagonu představuje "skutečnou dělbu ohromné kořisti, kterou tato blízkovýchodní země představuje". Hrozby se staly skutečností a začala americká pomsta vůči "frontě zemí, které odmítly válku, a těch, které v OSN dělaly obstrukce" - konstatuje list. 

Podle švýcarského deníku Basler Zeitung mají Iráčané jednoduše smůlu: dřív se jim po hřbetech vozil Saddám Husajn, nyní Američané. Saddám zadával lukrativní kontrakty jen firmám z Francie a Ruska, noví páni Iráku ostří otočí a právě tyto země spolu s kritickým Německem a Čínou si ani neškrtnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám