Hlavní obsah

Američané vyloučili z obnovy Iráku vzpurné spojence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Spojené státy se rozhodly vyloučit z procesu ekonomické a hospodářské obnovy Iráku země, které nebyly součástí spojenecké koalice. Tento krok všechny dotčené, mj. Rusko, Německo, Francii a Kanadu, rozhněval. Ve středu postup Washingtonu v Berlíně ostře kritizovali za Berlín a Moskvu ministři zahraničí Joschka Fischer a Igor Ivanov.

Foto: Muzeum skla a bižuterie

Kabelka, skleněné perličky, 1890 – 1900, Čechy, soukromá sbírka

Článek

"Přijali jsme tyto zprávy s překvapením a budeme o tom jednat s americkou stranou," řekl novinářům Fischer.

Ivanov prohlásil, že náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz, který zprávu v úterý zveřejnil, zjevně odporuje předchozím výrokům prezidenta George W. Bushe.

"Věřím, že (obnova Iráku) je ve společném zájmu a všichni, kdo jsou připraveni se zúčastnit, by měli dostat příležitost," řekl Ivanov novinářům.

"Řídíme se oficiálními stanovisky amerického prezidenta a v těchto stanoviscích několikrát podtrhl, že přítomnost amerických sil je dočasné povahy a Iráčané sami by měli rozhodovat o svých zdrojích," dodal šéf ruské diplomacie.

Evropské pobouření

Washington problematické memorandu zveřejnil včera. Sděluje v něm mj., že francouzské, německé, ruské a kanadské společnosti a firmy z ostatních zemí, které odmítly svou vojenskou účast v Iráku, se nebudou moci ucházet o zakázky při rekonstrukci země.

Rozhodnutí vyvolalo pobouření zejména na evropské scéně. Paříž dokonce oznámila, že přezkoumá, zda tento krok neodporuje mezinárodnímu právu.

Na obnovu Iráku bude podle odhadů světových finančních organizací potřeba vynaložit do roku 2007 téměř 56 miliard amerických dolarů. Washington zatím přerozděluje 26 zakázek za více než 18,6 miliard.

ČR mezi spojenci

Ivo Šilhavý z českého ministerstva zahraničí zase ubezpečil, že ČR je vnímána v Iráku i Washingtonu jako spojenec USA. "My jsme koaliční partneři," zdůraznil. "Jsme mezi naprostou špičkou, co se týče počtu a úrovně obsazení našich expertů."

ČR byla podle něj opakovaně ujišťována, že patří mezi nejserióznější koaliční partnery. Ministerstvo zahraničí může českým firmám připravit ale pouze zázemí. "Pak už to bude na byznysmenech, jak si to domluví," řekl o případných kontraktech Šilhavý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám