Hlavní obsah

USA od Jordánska koupily gepardy pro Ukrajinu. Zaplatily pětkrát více, než za ně kdysi dostali Nizozemci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina má brzy dostat 60 německých samohybných protiletadlových systémů Gepard, které USA koupily od Jordánska, kam je prodalo Nizozemsko. Transakci „zařídí“ americká firma Global Military Products za peníze amerického ministerstva obrany, informoval list Ukrajinska pravda. Za gepardy ale Američané zaplatí pětkrát víc, než před deseti lety utržili Nizozemci.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Samohybný protiletadlový systém Gepard německé armády. Ilustrační foto

Článek

Zmíněných šest desítek německých gepardů prodalo Nizozemsko v roce 2013 do Jordánska za 21 milionů eur (516,4 milionu korun). Nyní se Američané rozhodli, že tyto samohybné systémy koupí, aby je mohli dodat na Ukrajinu.

Gepardy ale poněkud podražily: Spojené státy budou na nákup potřebovat pětinásobek, tedy 110 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Ukrajinská armáda využívá gepardy především proti ruským dronům; to pomáhá podle listu ušetřit drahou munici pro systémy, jakými jsou americké patrioty či německé IRIS-T, jejichž úkolem je protiraketová obrana.

Německo, které gepardy vyrábí, předalo na Ukrajinu už 49 systémů, tři z nich v říjnu.

Gepard – divoká kočka se dvěma hlavněmi

Gepard je německý samohybný protiletadlový systém osazený dvojicí 35milimetrových kanónů Oerlikon. Rychlost střelby je 550 ran za minutu. Pro každý kanón je neseno 330 nábojů, z toho 20 protipancéřových. Maximální dostřel je 5500 metrů.

Vyvinula ho v letech 1976–1980 německá zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann. První verze se do služby se dostala v 70. letech.

Gepard je vybaven radiolokátory, které dokáží sledovat zachycený cíl a zároveň hledat další.

Využívá podvozku hlavního bojového tanku Leopard 1. Trojčlennou posádku tvoří velitel, střelec a řidič.

Ukrajina nakupuje ohromné množství munice za vysoké ceny, Rusové ji mají levnější z Íránu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám