Hlavní obsah

USA chystají nadzvukový nosič nahrazující základny v cizině

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbraně budoucnosti mají USA umožnit během minut udeřit proti rizikovým režimům, čelit schopnosti Číny ničit družice a zároveň snížit závislost na předsunutých základnách.

Článek

Jednou z nich je supersonický nosič Falcon s rychlostí až šest machů (7160 km/h).

"Pokud obdržíme zpravodajskou informaci, že hrozí útok na Jižní Koreu nebo na Izrael, budeme mu chtít předejít během minut, nikoli hodin. Z většiny základen USA to není možné," citoval britský list The Daily Telegraph zbrojního experta USA Lorena Thompsona. Nový vojenský rozpočet USA na projekt Falcon vyčleňuje 150 miliónů dolarů (2,7 mld. Kč) a první letové zkoušky se mají uskutečnit již napřesrok.

Opakovaně použitelný Falcon má létat vně atmosféry. Rychlost, a tudíž i ničivou sílu bomby, má znásobit zemská přitažlivost. Systém poskytne USA "předsunutou přítomnost", o kterou ve světě usiluje, a to bez potřeby mít základny mimo vlastní území, napsal list a připomněl ostré výhrady Ruska proti plánům rozmístit raketový štít USA v Česku a Polsku, a také že Uzbekistán před dvěma lety vyhostil Američany z letecké základny na svém území.

Výzkumná organizace Pentagonu - DARPA - rovněž vyvíjí malé startovní zařízení, které má na oběžné dráze rychle nahradit satelit zničený protivníkem, případně jej nahradit, jelikož bude samo vybaveno vlastními senzory.

"Posilovat tyto kapacity je klíčově důležité zejména po lednové čínské ukázce protidružicové zbraně," konstatuje zpráva Kongresu o přidělení prostředků na obranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám