Hlavní obsah

USA chtějí tlačit na Rusko v otázce Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Americká vláda v sobotu prohlásila, že Rusko sdílí její obavy ohledně íránského jaderného programu a že Washington bude na Moskvu v této otázce tlačit při návštěvě prezidenta George Bushe v Petrohradu. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: archiv divadla

Snímek zachycující jednu ze scén nové inscenace Malé scény ve Zlíně.

Článek

"Zaznamenali jsme určitý dobrý vývoj v ruských názorech a doufáme, že se to přemění v dobrý vývoj v ruských činech," řekl novinářům nejmenovaný vysoký činitel, který prezidenta Bushe doprovází do Petrohradu.

Washington v minulosti ostře kritizoval ruské angažování v íránských plánech postavit jadernou elektrárnu, jež je podle Američanů jen pláštíkem k zamaskování íránského projektu výroby jaderných zbraní.

Írán: USA nás nenapadnou

V pátek Rusko navrhlo, aby se Spojené státy připojily k výstavbě jaderné elektrárny v Íránu, a označilo to za způsob, jak zmírnit americké obavy, že Teherán využije reaktor k vývoji jaderných zbraní.

Íránský ministr zahraničí dnes v německém časopise Der Spiegel prohlásil, že Írán nevěří, že by ho Spojené státy vojensky napadly. "Na rozdíl od Iráku za Saddáma nejsme diktatura, ale demokracie. Navíc jsme neporušili jediný mezinárodní zákon, takže nejsme znepokojeni, že bychom byli další obětí vojenského úderu."

Související témata:

Související články

Powell hrozil Sýrii a Íránu

Americký ministr zahraničí Colin Powell v neděli vyzval Sýrii, aby přestala podporovat "teroristické skupiny a irácké vedení". Jinak ponese následky. Současně...

Vztahy mezi USA a Íránem stále napjatější

Americká vláda přerušila kontakty s Íránem a představitelé amerického ministerstva obrany prosazují postup, který by destabilizoval íránskou vládu. S odvoláním...

Výběr článků

Načítám