Hlavní obsah

Unie zakázat křečky nechce. Zkoumá situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chovatele domácích zvířat vyvedly z míry informace v médiích, že Evropská komise hodlá lidem do dvou let znemožnit chovat hlodavce, papoušky nebo plazy a další oblíbená zvířata. Podle zjištění Práva ale teprve vzniká odborná studie a není jisté, jestli se vůbec dotkne běžných chovatelů. Iniciativu před třemi lety nastartovaly tři petice zahraničních ochránců zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aktivisté se v roce 2020 obrátili na Evropský parlament s obavami o životní podmínky zvířat a kvůli zdravotním rizikům, které souvisejí s obchodem s volně žijícími a exotickými zvířaty v Unii.

Europoslanci se rozhodli problematikou nadále zabývat a otevřeli otázku, zda by měly vzniknout takzvané pozitivní seznamy zvířat, která by bylo možné v EU chovat v zajetí.

Druhy, které by na seznamu nebyly, by lidé vlastnit nemohli. Čeští chovatelé na tyto snahy v posledních měsících zareagovali peticí, kde svůj negativní postoj vyjádřilo přes šest tisíc lidí.

Zadlužení EU kleslo, v Česku se ale zvyšuje

Ekonomika

„Trváme na zachování chovatelství u nás a odmítáme jakýkoli pokus o neodůvodněné zavedení celoevropských pozitivních seznamů,“ napsali autoři podpisové akce.

Studie teprve vzniká

Evropský parlament loni v listopadu vyzval Evropskou komisi k posouzení této problematiky. „Komise se rozhodla udělat studii, ve které plánuje ověřit, zda vůbec by v této oblasti bylo potřeba něco podniknout a jaký by to mělo dopad,“ řekl Viktor Daněk, zástupce ředitele nezávislého Institutu pro evropskou politiku Europeum.

Podle vyjádření stálého zastoupení České republiky v Bruselu Komise na základě podnětu zahájila výzvu k podávání nabídek na studii proveditelnosti, která by se touto otázkou zabývala.

„Studie má za cíl zjistit, zda by existence společného evropského pozitivního seznamu zvířat vhodných k chovu byla přidanou hodnotou oproti dnešnímu stavu,“ uvedla pro Právo mluvčí stálého zastoupení v Bruselu Alice Krutilová.

Lídři EU podpořili Izrael a vyzvali k humanitárním přestávkám

Evropa

Potrvá to několik měsíců

Dá se očekávat, že proces zkoumání bude trvat několik měsíců. „Evropská komise je tedy ve fázi předcházející jakémukoliv náznaku návrhu regulace, pouze mapuje terén. Žádný legislativní návrh není na stole a členské státy včetně České republiky se tedy aktuálně nemají k čemu vyjadřovat,“ dodala Krutilová.

Podle mluvčí mají v současnosti své národní seznamy jen některé země Evropské unie, společná unijní pravidla neexistují.

Národní regulace bude platit od příštího roku např. v Nizozemsku. Tamní seznam obsahuje podle informací na webu resortu pro životní prostředí třicet povolených savců v domácích chovech. Mezi nimi jsou křeček, myš, pískomil, morče, fretka, pes nebo kočka, chovat se nesmí například činčila. Výčet se netýká ptáků, plazů, ryb ani obojživelníků.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) už dříve řekl, že nepovažuje regulaci prostřednictvím pozitivních seznamů u nás za potřebnou ani účelnou.

Podle něj se současná právní úprava v oblasti regulace obchodu s ohroženými druhy zvířat, podmínek jejich chovu i řešení nákaz jeví jako dostatečná.

Snadnější opravy zboží. Výbor EP schválil nová pravidla pro výrobce

Hardware

Reklama

Výběr článků

Načítám