Hlavní obsah

Ukrajinští piloti se budou zacvičovat na F-16 pod vedením Dánska a Nizozemska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výcvik ukrajinských pilotů na americké stíhačky F-16 povedou Dánsko a Nizozemsko a ostatní zainteresované země se připojí. Oznámil to americký ministr obrany Lloyd Austin s tím, že země jako Norsko, Belgie, Portugalsko a Polsko se již nabídly, že na výcvik přispějí.

Stíhačka F-16 na ilustračních záběrech.Video: Reuters

 
Článek

Austin ale podle stanice CBS News zatím neřekl, kdo stíhačky čtvrté generace dodá. Stíhačky by nemusely pocházet z USA, ale každá země, která chce převést své zásoby amerických F-16 na Ukrajinu, by potřebovala povolení od americké vlády.

Generál Mark Milley, předseda amerického sboru náčelníků štábů, poznamenal, že vybudování ukrajinského letectva v takovém rozsahu, aby se vyrovnalo ruským letounům čtvrté a páté generace, „nějakou dobu potrvá“.

Foto: Josh Smith, Reuters

Americký letoun F-16 Fighting Falcon startuje ze základny Bagrám.

Země zapojené do takzvané kontaktní obranné skupiny v čele s USA se dříve k poskytnutí západních stíhaček stavěly odmítavě. Argumentovaly přitom aktuálními potřebami ukrajinské armády či délkou potřebného výcviku.

Přitom podle dokumentů amerického letectva by na zacvičení na F-16 ukrajinským pilotům mohly stačit čtyři měsíce a Washington už dal západním zemím zelenou k poskytnutí letounů F-16 Ukrajině. Prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil, že Ukrajinci s F-16 nebudou útočit na cíle v Rusku.

S F-16 na cíle v Rusku útočit nebudeme, slíbil Zelenskyj Bidenovi

Amerika

Podle Milleyho náklady na deset F-16 v kombinaci s náklady na jejich údržbu činí asi dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun). Země kontaktní skupiny proto plánují zřídit fond, aby země, které nemohou poskytnout letouny, měly možnost přispívat na tento program.

USA už nevadí dodávky F-16 na Ukrajinu. Pilotům stačí čtyři měsíce výcviku

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám