Hlavní obsah

Ukrajinští hackeři se dostali do ruské databáze s údaji o stamilionech letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinští hackeři se dostali do databáze ruského systému rezervování letenek Sirena-Trevel. Získali tak přístup k údajům o 3,4 miliardy telefonních čísel a 664 milionech letů i s osobními údaji cestujících, napsal server BBC News s odvoláním na tvrzení hackerského společenství KibOrg na sociálních sítích.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

„Nyní bude snadnější vyhledat informace o Rusech, včetně těch, kteří rádi létají za rodinou (opozičního vůdce Alexeje) Navalného,“ tvrdí KibOrg v narážce na sledování opozičního předáka tajnou službou v době, kdy jej na Sibiři otrávili bojovou látkou. Kritik Kremlu se z otravy vyléčil v Německu, ale hned po návratu do vlasti jej zatkli a uvěznili.

O získání údajů z let 2007 až 2023 informoval rovněž portál Važnyje istorii, působící z pražského exilu, který zveřejnil i snímek obrazovky s údaji z „nabourané“ databáze. Hackeři se podle portálu nechystají celou databázi zpřístupnit, ale zvažují možnost prodeje údajů anebo jejich předání ukrajinským ozbrojeným silám, případně možnost podělit se o údaje s investigativními novináři.

Sirena-Trevel je nástupkyní sovětského systému rezervace letenek Sirena.

Ukrajinci ťali na Krymu do srdce: Zasáhli velitelství ruské Černomořské flotily

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám