Hlavní obsah

Ukrajina potřebuje odminovat třetinu území, chybí ale ženisté

Ukrajina potřebuje desetinásobek specialistů na odminování svého území, než kolika v současnosti disponuje. Uvedla to první místopředsedkyně vlády a ministryně hospodářství Julija Svyrydenková. Podle různých odhadů je kvůli nastraženým výbušninám třicet až čtyřicet procent ukrajinského území nebezpečných pro život.

Foto: Profimedia.cz

Odstraňování min v Chersonské oblasti

Článek

„Humanitární odminování ukrajinského území vyžaduje desetkrát více specialistů vyškolených podle mezinárodních standardů, než v současnosti zaměstnáváme. Proto vláda očekává, že partnerské země pomohou s výcvikem ženistů,“ citovala ji v pátek agentura Ukrinform.

Podle odhadu vicepremiérky je potenciálně zamořeno 174 tisíc čtverečních kilometrů území.

„Jedná se o půdu, která je zdrojem potravin pro asi 81 milionů lidí na celém světě. Je to nesmírně velký objem práce, který Ukrajina může zvládnout pouze při mimořádně efektivní organizaci a pouze s pomocí mezinárodního společenství,“ dodala Svyrydenková s tím, že celkem je potřeba vyčistit a odminovat 470 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Premiér Denys Šmyhal dříve zveřejnil ještě o něco vyšší údaj: životu nebezpečných je podle něj 250 tisíc kilometrů čtverečních, tedy přes 40 procent ukrajinského území.

Dobrovolníci pomáhají na Ukrajině hledat nevybuchlé miny pomocí dronůVideo: Reuters

„Ruská invaze proměnila naši zemi v obrovské minové pole o velikosti Spojeného království, Rumunska nebo Jižní a Severní Koreje dohromady,“ napsala k tomu Ukrajinska pravda.

Náklady na veškeré odminovací práce by se mohly vyšplhat na 37,4 miliardy dolarů, uvádí s odvoláním na Světovou banku Ukrinform. Podle předběžných odhadů je jen na prioritní úkoly potřeba půldruhé miliardy dolarů.

Nejvíce kontaminovaná půda je na jihu a východě Ukrajiny. V Chersonské oblasti je potřeba prohledat 208 tisíc hektarů, v Charkovské oblasti téměř 160 tisíc hektarů a v Mykolajivské oblasti přes 85 tisíc hektarů půdy.

Ukrajina se snaží zapojit do odminování území i zahraniční firmy disponující pokročilejšími technologiemi. Pomoci by měl Rozvojový program OSN, výcvik Ukrajinců by měl začít v květnu.

Pro mnoho drobných zemědělců je přitom obdělávání půdy otázkou přežití. Na to už zareagoval trh a nabízí služby „černých hledačů“.

„V krátké době dokážou projít terén s detektorem kovů. To však nezaručuje, že zítra traktor, který bude obdělávat půdu, nenarazí na minu,“ upozornil Oleksandr Logovičov, velitel humanitární odminovací jednotky Švýcarského fondu pro odminování (SDC) na Ukrajině.

Jen ke konci loňského roku ukrajinské úřady evidovaly 185 mrtvých a 404 zraněných v důsledku explozí nastražených min.

Miny mají na Ukrajině na svědomí stovky civilistů, používají se masově

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám