Hlavní obsah

Zabíjeli hlavně mladíky a chlapce, mrtvá těla vysypávali z náklaďáků do jámy. Svědek popsal hrůzy konfliktu v Súdánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoký úředník OSN pro lidská práva Volker Türk požaduje „rychlé, důkladné a nezávislé vyšetřování“ masového hrobu se zhruba stovkou těl, který byl nalezen v súdánském Západním Dárfúru. Podle organizace Human Rights Watch se v něm nacházela hlavně těla etnických Musalitů, kteří jsou spolu s dalšími nearabskými komunitami často terčem útoků arabských milic podporovaných súdánskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Informuje o tom americká zpravodajská televize CNN.

OSN viní súdánské Jednotky rychlé podpory ze zabíjení civilistů po objevu masového hrobuVideo: Reuters

 
Článek

Türkův požadavek zazněl krátce předtím, než Mezinárodní trestní soud (ICC) oznámil zahájení nového vyšetřování údajných válečných zločinů v Súdánu po 90 dnech eskalace násilí mezi znepřátelenými frakcemi Súdánských ozbrojených sil (SAF) a Jednotek rychlé podpory (RSF).

Hlavní žalobce ICC Karim Khan to ve čtvrtek oznámil ve zprávě Radě bezpečnosti OSN, ve které napsal, že se „nacházíme uprostřed lidské katastrofy“.

Úřad OSN pro lidská práva uvedl, že zemřelé měla na svědomí polovojenská RSF a s ní spřízněné lokální milice.

„Podle důvěryhodných informací, které úřad shromáždil, byli pohřbeni v masovém hrobě příslušníky RSF a jejich spojeneckých milic mezi 13. a 21. červnem v okresech Al-Madaress a Al-Jamarek v El-Geneině,“ stojí v prohlášení.

V něm se podle CNN také píše, že mezi oběťmi mají být mrtví spojení s atentátem na guvernéra Západního Dárfúru Chámise Abbakera, kterého 14. června měli zavraždit právě Jednotky rychlé podpory.

Foto: Profimedia.cz

Rada bezpečnosti OSN řešila ve čtvrtek konflikt v Súdánu a zvěrstva, kterých se měla dopouštět jedna ze stran

Türk zabíjení odsoudil a prohlásil, že je „zděšen bezcitným a neuctivým způsobem, jakým bylo s mrtvými spolu s jejich rodinami a komunitami zacházeno“. Vyzval dále RSF a další strany konfliktu, aby dodržovaly mezinárodní právo a umožnily rychlé pátrání po zemřelých a jejich evakuaci bez diskriminace na základě etnického původu.

„Vedení RSF a jejich spojenecké milice, stejně jako všechny strany ozbrojeného konfliktu, jsou povinny zajistit, aby bylo s mrtvými řádně zacházeno a byla chráněna jejich důstojnost,“ zdůraznil Türk.

Když zjistí, kdo jsem, zabijí mě

O hromadném hrobu promluvil s BBC jeden místní muž Maalim, jenž si přál svoji plnou identitu nezveřejnit.

„Jestli se lidé, se kterými jsem pracoval, dozvědí, že jsem vám ukázal tyto fotografie a videa, nebo dokonce, že jsem je natočil, jsem mrtvý muž,“ uvedl očitý svědek, který následně britské televizi ukázal snímky pohozených mrtvol ve městě El Geneina.

Na fotografiích podle BBC byly desítky mrtvých těl, z nichž některá byla pokryta dekami nebo oblečením, jiná zase byla oteklá a již v procesu rozkladu. Zároveň však Maalim ukázal i fotky areálů humanitárních organizací sídlících v Súdánu, které byly zdemolované a vyrabované.

„Cítil jsem se hrozně. Připadalo mi, že zemřeli, když byli ve stavu strachu a hrůzy. Mnozí z nich leželi mrtví na ulicích více než týden,“ vyprávěl rozrušený Maalim.

Nejhorší podle BBC ale bylo video, které muž natočil, když se schovával v křoví. Bylo na něm zachyceno, jak jsou těla z nákladního auta vysypávána do masového hrobu.

„Šli jsme směrem k lesnímu hřbitovu, abychom těla pohřbili. Ale RSF nám to nedovolila. Na příkaz RSF dostal řidič nákladního vozidla rozkaz, aby těla vysypal do jámy,“ řekl Maalim a dodal, že jim členové Jednotky rychlé podpory nařídili, aby oblast opustili.

„Měli být pohřbeni podle muslimských rituálů. Měli jsme za ně uspořádat modlitbu. Ale RSF trvala na tom, aby byli odhozeni jako odpadky,“ dodal smutně.

Totožnost mrtvol není známa

Nikdo však v tuto chvíli netuší, komu těla patří, ani jak byla zabita. Mnoho rodin, které našly útočiště v sousedním Čadu, ovšem uvedlo, že se RSF v Západním Dárfúru cíleně zaměřovala na mladé muže a chlapce. Ti měli být podle rodin vyháněni ze svých domů a úkrytů a následně zabiti.

Rodiny dále uvedly, že dalším cílem měli být příslušníci nearabských komunit, s čímž koresponduje i zpráva organizace Human Rights Watch. Příbuzní popsali, že se jich na kontrolních stanovištích členové RSF ptali na jejich etnickou příslušnost. Kvůli strachu o svůj život však neuvedli, že jsou Masalité.

Maalimovo svědectví

Pravost Maalimových fotografií a videí BBC ověřila tak, že se podívala na metadata ze snímků. Z nich má vyplývat, že byly pořízeny mezi 20. a 21. červnem, což odpovídá časovému oknu mezi 13. a 21. červnem, které ve své zprávě o masovém hrobu uvedla OSN.

Souhlasí však i způsob, jakým byla těla pohřbena. Maalim i OSN totiž uvedli, že se tak stalo v otevřené oblasti známé jako al-Turab al-Ahmar, která se nachází západně od El Geneiny poblíž policejní stanice.

Hrůzný nález

Ve zprávě OSN se dále uvádí, že někteří lidé zemřeli na následky neléčených zranění. Na jednom z Maalimových videí je mezi hromadou mrtvých těl nalezen i živý muž, kolem něhož se vznášejí mouchy. Podle Maalima tam tento muž ležel osm dní a měl střelná zranění. Jeho osud je však neznámý.

V Súdánu našli hromadný hrob s 87 těly

Svět

Maalim BBC řekl, že videa pořídil, protože chtěl zdokumentovat, co se v jeho rodném městě děje.

„Měl jsem strach, protože často hledali lidi, kteří měli u sebe mobilní telefon, když dělali čistky,“ uvedl.

Desítky let problémů

Arabská a černošská komunita je v Dárfúru na kordy již několik desítek let. Nejhorší násilnosti však propukly zhruba před dvaceti lety, kdy se nearabští občané chopili zbraní a obvinili vládu z diskriminace.

RSF, která se zrodila z nechvalně proslulých arabských milic Džandžavíd, ale toto povstání brutálně potlačila a zabila statisíce lidí. Jednotky rychlé podpory byly následně obviněny z rozsáhlých zvěrstev a etnického zabíjené, které bylo později označeno za první genocidu 21. století.

Podle BBC se Jednotka rychlé podpory společně se spřátelenými arabskými milicemi měla systémově zaměřit na vedoucí představitele černošských afrických skupin, jako jsou právě Masalité, což desetitisíce z nich donutilo uprchnout do Čadu.

Hlavní žalobce Karim Khan k tomu uvedl, že existuje riziko, že se „historie bude opakovat“, čímž referoval ke zmíněnému brutálnímu potlačení povstání nearabských občanů před dvaceti lety.

Konflikt v Súdánu

Boje trvající zhruba tři měsíce si v Súdánu vyžádaly nejméně 3000 obětí a dvojnásobný počet zraněných. Podle britského deníku The Guardian Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že zhruba tři miliony lidí musely kvůli konfliktu opustit své domovy a 700 000 z nich emigrovat do sousedních zemí.

OSN: Súdán stojí na pokraji rozsáhlé občanské války

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám