Hlavní obsah

Ukrajinci si nedaleko fronty předávali vyznamenání, Rusové na ně zaútočili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu války se Ukrajincům podařilo zasáhnout ruské jednotky seřazené v nástupu v blízkosti fronty. Podobná chyba, která stála životy vojáků, se teď nejspíš odehrála na ukrajinské straně. V pátek přišlo o život asi dvacet vojáků, kteří se v blízkosti fronty seřadili, aby jim velitel předal vyznamenání. Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov nařídil celý incident vyšetřit.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vojáci 128. brigády se v pátek dopoledne shromáždili ve vesnici v Záporožské oblasti, aby převzali vyznamenání u příležitosti Dne dělostřelectva. Na místo ale zaútočili Rusové a o život přišlo asi 20 vojáků. Armáda o tom zpočátku neinformovala, píše Ukrajinska pravda.

Podrobnosti o útoku původně na sociálních sítích zveřejnil jeden z členů brigády, který tam byl. Ve videu uvedl, že zemřelo „mnoho“ vojáků i civilistů.

Když zprávu převzala ukrajinská média, asi po dvou hodinách ji potvrdilo armádní centrum strategické komunikace či Viktor Mykyta, šéf správy Zakarpatské oblasti, odkud vojáci ze 128. brigády pocházejí.

Armáda uvedla, že Rusové na 128. samostatnou horskou útočnou brigádu sídlící v Mukačevu útočili raketou Iskander-M. Bez uvedení konkrétních počtů informovala, že o život přišli vojáci a že místní obyvatelé utrpěli různě závažná poranění.

Pozici zničeného S-400 vyzradil už loni turista v plavkách. Rusové se ani neobtěžovali systém přeparkovat

Válka na Ukrajině

V sobotu večer pozůstalým po zabitých vojácích kondoloval ministr obrany Umerov. „Budou vysvětleny všechny okolnosti toho, co se stalo,“ uvedl podle Ukrajinské pravdy a dodal, že hlavnímu inspektorátu ministerstva obrany nařídil, aby neštěstí vyšetřil.

Portál RBK Ukrajina v neděli napsal, že vedení Záporožské oblasti na pondělí vyhlásilo v tomto regionu smutek. Vlajky budou staženy na půl žerdi, dopoledne bude minuta ticha a v kostelech různých konfesí se uskuteční bohoslužby za zemřelé vojáky.

Několika podobně osudových přešlapů se dopustila v průběhu války i ruská strana. Asi ten největší se odehrál letos v červnu. Kdy ruská jednotka čekala v Luhanské oblasti nastoupená na generála, který k nim chtěl pronést řeč. Ukrajinci je odhalili a zničili pomocí rakety HIMARS.

Ruští vojáci čekali nastoupení na generála, místo něj přišly rakety z HIMARS

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám