Hlavní obsah

Ruští vojáci čekali nastoupení na generála, místo něj přišly rakety z HIMARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé dvě hodiny čekali ruští vojáci z 20. gardové vševojskové armády nedaleko města Kreminna v Luhanské oblasti na Ukrajině na generála, který k nim měl pronést motivační řeč. Místo toho ale udeřily ukrajinské raketomety HIMARS a dělostřelectvo, uvedl list The Moscow Times s odvoláním na ruské vojenské blogery.

Foto: Lockheed Martin

Raketomet HIMARS při palbě

Článek

Ti podle listu neuvádějí přesný počet mrtvých, ale podotýkají, že počet obětí byl vyšší než souhrnné ruské ztráty v bojích na jihu Doněcké oblasti za několik dní.

„Pokud se v polovině druhého roku války objeví velitelé, kteří nechají armádní kolony dojet na frontu, postaví personál na plac a pak čekají, až se nepřátelské dělostřelectvo trefí, pak by je měli zastřelit,“ napsal bloger s přezdívkou Starše Eddy.

Generál Suchrab Achmedov na snímku na Twitteru

„Ku*va, stát s kolonou a lidmi dvě hodiny na jednom místě! Co to děláte, otcové velitelé, velíte lidem,“ rozhořčil se autor příspěvku na kanálu Dva Majora „A to budou místo degenerovaných pitomců s vysokými hodnostmi stíhat blogery?“ ptal se.

„Ukrajinské ozbrojené síly s tím nemají nic společného. Jsme ve válce s naší vlastní hloupostí a nedbalostí, které se snažíme ředit pozitivními zprávami,“ dodal.

Ruští vojenští blogeři neuvedli jméno generála, jenž nechal vojáky nastoupit, podle webu Charter97.org, který se odvolává na telegramový kanál Pověrnutyje na vojně, jde o generála Suchraba Achmedova, jenž společně s dalším generálem Rustamem Muradovem dříve řídil skupinu vojsk Východ a pobřežní jednotky 155. brigády námořní pěchoty ruské tichomořské flotily.

Raketomety HIMARS použili Ukrajinci také při novoročním útoku v Makijivce u Doněcku. Rusové tehdy tvrdili, že při zásahu školy, kam byli umístěni čerstvě mobilizovaní vojáci, přišlo o život 89 mužů. Ukrajinská armáda ale uváděla, že útok si vyžádal stovky mrtvých a zraněných. Ruské velení tehdy čelilo kritice z vlastních řad za to, že vojáky soustředilo do nechráněného objektu, který se nacházel v dosahu ukrajinských zbraní.

Rusové tvrdí, že v Makijivce zemřelo po novoročním útoku Ukrajinců 89 vojáků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám