Hlavní obsah

Ukrajinci nepropadají válečné hysterii, mají své starosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet ruských vojáků u ukrajinských hranic stoupá, tlak neustává, i když i Spojené státy v půlce minulého týdne přiznaly, že nehrozí okamžitý útok. Tiskové agentury proto přinášejí záběry, jak cvičí narychlo rozšiřovaná domobrana a lidé si prohlížejí kryty.

Foto: Andriy Dubchak, ČTK/AP

Ukrajinský voják v zákopu

Článek

Život však běží dál a Ukrajinci řeší hlavně běžné starosti, ukazují svědectví místních.

„Zahraniční reportéři mohou najít lidi, kteří vyprávějí, jak se přidávají k dobrovolníkům, není je problém vyhledat. Ukrajinci jsou ochotni bránit svou vlast, ale život tu probíhá normálně, v ulicích je klid, není tam nic patrného, žádné kolony transportérů,“ řekla Novinkám novinářka z Kyjeva, která si nepřála uvést jméno.

„V obchodech je zboží, lidé je neskupují. Ani nevybírali své peníze z bank,“ uvedla novinářka, aby doložila, že situace je normální.

Zemanova slova popudila Ukrajinu. V Rusku citují jeho výroky k Vrběticím

Domácí

Napětí podle ní panovalo okolo 15. listopadu, kdy se poprvé objevila zpráva, že je Rusko připravené zaútočit.

„Pak napětí pokleslo, protože se nic nedělo. A hlavním problémem je covid. Přibývá nakažených. Je tu málo očkovaných.“

To neznamená, že by Ukrajinci nevnímali, co se děje, ale obyčejní lidé mají své starosti.

„Lidé se o situaci baví, možná někdo uvažuje, co by dělal. Podívá se, kde má pas, ale nikdo nic nepodniká. Lidé nebalí kufry a neodjíždějí. Stejně není kam odjet,“ dodala.

Rusko shromáždilo 70 procent vojska potřebného k invazi

Zahraniční

Pozornost nevyvolalo ani stahování části lidí z americké a britské ambasády. „Nikdo si ničeho nevšiml. Stejně se nikde neobjevovali kvůli covidu,“ vysvětlila a dodala, že jako novináři dostali informaci, že se většina z nich rozhodla neodjet.

Největším problémem je nyní covid a také nedostatek dobře placené práce, přiznala i Olena z Ivano-Frankivsku, která před týdnem přijela za prací do České republiky.

„Nikdo nikam neodjíždí a ani se nechystá. Ani zásoby potravin si nikdo nedělá. Rozhodně ne tady. V Charkově je to prý jiné, ale tady se změnilo jediné; lidé se dívají na internetu, kde jsou kryty.“

Ani v Charkově však není situace nijak vyhrocená. „Život běží normálně i v Charkově, mluvila jsem s kolegyní odtamtud,“ uvedla kyjevská novinářka.

Situaci dobře vystihují i slova paní Oleny. „Válku samozřejmě nechci, nikdo nechce válku, ale sama si myslím, že válka nebude.”

Scholz je striktně proti dodávkám zbraní na Ukrajinu, prý si to nepřejí němečtí občané

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám