Hlavní obsah

Rusko shromáždilo 70 procent vojska potřebného k invazi

Aktualizováno

Rusko shromáždilo až 70 procent armádní kapacity potřebné k invazi Ukrajiny, uvedli představitelé Spojených států amerických. Také varovali, že případný útok by mohl způsobit až 50 tisíc civilních obětí a uprchlickou krizi v Evropě.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Přípravy na vojenskou přehlídku v ulicích Moskvy

Článek

Američané také uvedli, že nevědí, jestli se ruský prezident Vladimir Putin rozhodl invazi podniknout. Dodali, že rozsah invaze není jasný a že diplomatické řešení je podle nich stále možné. Informaci měla přinést americká tajná služba, blíže se úřady odmítly vyjádřit s ohledem na citlivost tématu.

Dva američtí představitelé pod podmínkou zachování anonymity řekli agentuře Reuters, že podnebné podmínky poskytnou Rusku příležitost na přesun vybavení v období od 15. února do konce března. Půda by totiž měla v půlce února mrznout a Moskva bude mít záminku pro použití těžké techniky.

Indicií je pro ně to, že cvičení ruských strategických jaderných sil, které se obvykle koná na podzim, bylo přeloženo právě na polovinu února až březen. Nic zatím nenaznačuje, že by chtěli jadernou techniku použít, může ale sloužit jako výhrůžka Západu.

Do Polska dorazili američtí vojáci, kteří posílí východní křídlo NATO

Zahraniční

Rusko má podle nich ambici postavit k hranicím až 150 tisíc vojáků, dnes jich tam má asi 100 tisíc. Navýšení počtu vojáků očekávají v následujících týdnech. Uvedli, že k pátku ruská armáda rozmístila poblíž Ukrajiny celkem 83 „praporových taktických skupin“, ještě před dvěma týdny to bylo 60.

Američané také varují, že ruská invaze by mohla způsobit až 50 tisíc civilních obětí. Také uvedli, že útok by mohl vést k tomu, že Kyjev padne během několika dní a vyvolá uprchlickou krizi v Evropě.

Do Polska v sobotu dorazilo 1700 amerických vojáků, kteří mají posílit východní křídlo NATO v době napětí mezi Ruskem a Západem. Celkem má americká armáda v Polsku asi 6200 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám