Hlavní obsah

Ukrajinci dál od Kachovky se učí žít bez vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Města v Dněpropetrovské oblasti trpí pravidelným ruským ostřelováním. Po zkáze Kachovské přehrady se navíc učí žít bez vody. Úřady ve městě Marhanec povolí odebrat dvacet litrů na osobu, v Nikopolu deset, informuje web listu Ukrajinska pravda.

Protržená Kachovská přehradaVideo: Reuters

 
Článek

„Těch dvacet litrů stačí tak na vaření, nádobí a trochu hygieny. Za měsíc ale nikdo z nás nebude mít zahradu ani dobytek,“ řekl obyvatel předměstí Marhance, kde jsou domy se zahradami a menší hospodářství.

Foto: Profimedia.cz

Hladina vody v Kachovské přehradě zatím stále klesá

V místech, kde byla Kachovská přehrada, zůstal písek, miny a loďky v bahně. Jediné, z čeho se někteří místní dokážou trochu radovat, je naděje, že kolem Dněpru už brzo zase poroste rákosina. Pokles hladiny v poničené Kachovce zastavil čerpadla, která posílala vodu do měst ležících poblíž Dněpru. V postižené oblasti žije podle webu kolem milionu Ukrajinců.

Fronty lidí s kbelíky se prodlužují

Lidé a podniky v Nikopolu a Pokrovu zůstali bez vody a 700 tisíc obyvatel města Kryvyj Rih je nuceno žít ze zásob, které ale vydrží maximálně pár týdnů. Část vody se čerpá ze zásobáren u vodáren, ve výdejních místech a části obchodu je voda balená. Fronty lidí s kbelíky a lahvemi se prodlužují.

Foto: Profimedia.cz

Lidé na předměstí Nikopolu schraňují vodu, jak se dá

Za patnáct měsíců války to není poprvé, co Rusové připravili o vodu statisíce Ukrajinců. Mykolajiv žil téměř celý rok bez stabilního zásobování, teď je ale rozsah problému mnohem větší. V okolí Nikopolu a ve městě samém je hodně průmyslových firem; je tu největší závod na výrobu feroslitin v Evropě, několik válcoven a podniků na výrobu trubek, pekárny, drůbežárny, těžební a zpracovatelské závody a v neposlední řadě velké zemědělské podniky.

Výroba feroslitin nemůže bez dodávek vody plně fungovat. Od začátku války se propadá. V lednu až březnu 2023 byla 2,2krát nižší než před válkou. Teď to bude ještě horší, píše web.

Drůbežárna na suchu

Na severním předměstí Nikopolu a v přilehlých vesnicích je velká drůbežárna Dnipro, která zaměstnává asi dvě tisícovky lidí. Její výrobky se prodávají po celé Ukrajině a sama společnost až dosud byla jedním z největších zákazníků místní vodárenské společnosti. Po přerušení dodávky vody hrozí, že firma zanikne.

Foto: Profimedia.cz

Z bazénku na předměstí Nikopolu se stala cenná zásobárna vody

„Bez vody se v naší výrobě neobejdeme. Potřebujeme ji k chovu drůbeže i při jejím zpracování,“ říká zástupce drůbežárny. „Rybníky máme, ale tam jsou ryby.“

Nedostatek vody ovlivňuje i výrobu v místních pekárnách. V té v Nikopolu pracuje asi 300 lidí, v Marhanci asi 70. Výhledově všem hrozí, že budou bez práce.

Zbývá jen modlit se za déšť

Obrovské problémy mají také místní farmáři. Deště na jihu Ukrajiny jsou vzácné, sklizeň tu závisí na zavlažovacích kanálech napájených vodou z Kachovky. Ta je však poloprázdná a hrozí, že zemědělci o značnou část úrody přijdou.

„Trochu jsme se přepočítali.“ Zpráva z Telegramu naznačuje ruský podíl na zničení Kachovské přehrady

Zahraniční

„I pár hodin bez vody je pro nás velmi citlivých. V parném dni potřebujeme na zalévání 15 tisíc litrů vody,“ popsal v úterý webu majitel květinové farmy z Marhance. „Máme naštěstí malou studánku, z níž bereme vodu a můžeme i pomáhat sousedům. Bez ní bychom o všechno rychle přišli. Ale ostatní lidé, kteří potřebují zachránit úrodu, se mohou jen modlit k Bohu za déšť,“ dodal.

A Bůh je slyšel. Celý další den pršelo. Silný déšť dal lidem trochu času, ale to je pro ně podle webu jen malá útěcha.

Hřbitov zvířat a nebezpečné smetiště. To je moře po zkáze Kachovky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám