Hlavní obsah

Ukrajina čeká plískanici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajině čekají meteorologové o víkendu vydatné srážky v podobě deště či deště se sněhem a mělo by se také oteplit. Počasí je v zemi čelící ruské invazi pod drobnohledem kvůli tomu, že ovlivňuje situaci na bojišti vzhledem k omezeným dodávkám energií v souvislosti s útoky okupantů na ukrajinskou infrastrukturu. 

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na sobotu 10. prosince vydali ukrajinští meteorologové varování před vydanými srážkami v podobě deště se sněhem v západních oblastech Ukrajiny. Během sobotního rána se také v jižní, střední a východní části země očekává mlha, která výrazně sníží viditelnost.

„Povětrnostní podmínky mohou vést ke zhoršení provozu na určitých úsecích silnic,“ varovali ukrajinští meteorologové. Zvýšený stupeň nebezpečí v souvislosti s počasím, který vyhlásili, platí pro většinu Ukrajiny s výjimkou Kyjevské oblasti a několika oblastí v okolí.

Během víkendu se také očekává oteplení, v některých oblastech na jihu může být až „jarních“ 10 až 14 stupňů, to ale stále za vydatného deště.

Napadnout může i přes půl metru sněhu. Meteorologové vydali výstrahu

Počasí

Počasí na Ukrajině ovlivňuje i plánování vojenských akcí. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) už dříve upozornil na to, že mráz a zmrzlá půda by mohly nahrávat protiofenzivě ukrajinské armády.

I předseda ukrajinské vojensko-civilní správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj se minulý týden nechal slyšet, že se počasí v linii mezi městy Kreminna a Svatove konečně mění, díky čemuž by se mělo ukrajinským jednotkám na zamrzlé půdě lépe manévrovat.

S blátivým terénem, jenž představuje problém hlavně pro těžkou techniku, se tak dá čekat určitý útlum, jako tomu bylo v posledních týdnech na východě Ukrajiny několikrát.

ISW už dříve uvedl, že nepředpokládá, že by Rusové či Ukrajinci byli ochotní v zimě své operace přerušit, protože je to vhodné období pro manévrový boj.

USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc, pošlou rakety do HIMARS i munici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám