Hlavní obsah

Napadnout může i přes půl metru sněhu. Meteorologové vydali výstrahu

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek varoval před vydatným sněžením a nebezpečím tvorby sněhových jazyků a závějí. Do pondělí může na východě republiky napadnout i více než půl metru sněhu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 9. 12. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Sněžit začne v pátek v podvečer na východě republiky. Výstraha se týká částí Moravskoslezského a Zlínského kraje a bude platit do sobotního rána. Během 12 hodin tam může napadnout až 10 centimetrů mokrého sněhu.

V neděli by již mělo sněžit na většině Moravy a Slezska, ale rovněž v severních oblastech Čech. Meteorologové předpokládají, že během neděle napadne až 15 centimetrů mokrého sněhu, na severovýchodě v oblasti Jeseníků a Beskyd dokonce až 25 centimetrů. Vedle toho bude hrozit rovněž tvorba sněhových jazyků, v částech Olomouckého a Moravskoslezského kraje i závějí.

Výstraha před sněžením se bude týkat Moravy a Slezska s výjimkou Jihomoravského kraje, Vysočiny a rovněž částí Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje.

V pondělí by již mělo sněžit pouze na severu a východě republiky, znovu by mohlo napadnout až 25 centimetrů sněhu.

„Nejvíc sněžit bude zejména na horách na severu a jejich návětří. Za pondělí očekáváme 7 až 25 centimetrů, nejvyšší úhrny předpokládáme na horách,“ uvedli meteorologové. I nadále bude hrozit tvorba sněhových jazyků a závějí.

Plyn pro evropský trh za měsíc zdražil o 40 procent. Může za to zima

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám