Hlavní obsah

U ropovodu pro NATO v Německu našli výbušniny. Rozvědky varují před ruskou sabotáží

Stavební dělníci našli sklad výbušnin poblíž ropovodu, který je strategický pro zásobování NATO v Porýní-Falci. Není jasné, kdo tam výbušniny nainstaloval, německé a evropské tajné služby už nějakou dobu varují, že Rusko se v boji se Západem nevyhýbá ani sabotážím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Městečko Bellheim s 9000 obyvateli se nachází uprostřed měst Landau, Špýr a Karlsruhe. Na první pohled nic nenasvědčuje tomu, že ospalá obec by mohla mít vojensko-strategický význam. A přesto. Bellheim je „domovem“ jednoho z největších tankovišť ropy Severoatlantické aliance v Německu. Vede jím potrubní systém Central Europe Pipeline System (CEPS), který od dob studené války zásobuje letecké základny v západním Německu petrolejem, benzinem a naftou. V případě nouze by potrubí mělo strategický význam, píše deník Süddeutsche Zeitung.

Během oprav elektrického vedení objevili dělníci loni v listopadu v tamějším lese výbušniny. Byly jen několik set metrů od potrubí. V jámě hluboké asi půl metru bylo několik set gramů výbušnin včetně rozbušek a dvou ručních granátů M75 jugoslávského původu, vše úhledně zabaleno v plastové fólii.

Rusko plánuje útoky po celé Evropě, varují rozvědky

Evropa

Na podobné nálezy byli vyšetřovatelé zvyklí v 70. letech minulého století, kdy ultralevicová teroristická skupina Frakce Rudé armády (RAF) provedla několik útoků na ropovody NATO. Loňský objev výbušniny tajné služby vyděsil. To, co stavební dělníci nalezli v lese u Bellheimu, nemohlo pocházet z dob RAF.

„Vyšetřování nevedlo k identifikaci podezřelého,“ řekl mluvčí prokuratury v Koblenzi. „V tuto chvíli tedy není jasné, kdo a za jakým účelem tento „sklad“ výbušnin vytvořil.

Faktem ale je, že přibývá incidentů na zařízeních, která se vážou ke kritické infrastruktuře. Jsou to nejen objevené výbušniny v Bellheimu, ale také útoky na železniční kabelové šachty na různých místech Německa či navrtaný plynovod LNG v severním Německu. V bezpečnostních kruzích se množí otázky, zda za těmito sabotážemi není Rusko.

Němci viní zatčenou dvojici z plánování útoků ve službách Ruska

Válka na Ukrajině

Německé bezpečnostní složky již delší dobu varují, že Rusko se v rámci hybridní války proti Západu nejen spoléhá na kybernetické útoky, ale nevyhýbá se ani útokům prostřednictvím výbušnin a dalším sabotážím. „Musíme předpokládat, že Moskva proti nám v nadcházejících týdnech a měsících použije celou škálu hybridních útoků, včetně sabotáží,“ říká důstojník tajné služby. Válka na Ukrajině „už dávno dorazila sem“.

Moskva se zaměřuje na vojenská zařízení, zásobovací systémy a zbrojařské společnosti. Ale také na vše, co se týká dodávek zbraní na Ukrajinu a výcviku ukrajinských vojáků. Například dva podezřelí ruští špioni byli nedávno zatčeni v Bavorsku za údajnou špionáž ve vojenském výcvikovém prostoru NATO, kde podstupovali výcvik ukrajinští vojáci.

Ruští sabotéři se pokusili o infiltraci, hlásí ukrajinská pohraniční stráž

Evropa

Obavy z ruských sabotáží vyjádřil nejen Thomas Haldenwang, šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy neboli civilní rozvědky, ale i Anne Keast-Butlerová, ředitelka britských odposlouchávacích služeb GCHQ. Ve Velké Británii byli na začátku května obviněni čtyři muži z plánování a provádění žhářských útoků jménem ruské žoldnéřské skupiny. Patří mezi ně žhářství v průmyslovém parku v severovýchodním Londýně, kde sídlí společnosti vlastněné Ukrajinci. V reakci na tento případ britská vláda vyhostila ruského vojenského atašé ze země.

A v Polsku bylo loni zatčeno více než tucet lidí za údajnou špionáž, fotografování a filmování železničních tratí, tratí a nákladních transportů pro ruské zpravodajské služby.

Polsko zadrželo devět podezřelých ze sabotáží na pokyn Ruska

Evropa

Výběr článků

Načítám