Hlavní obsah

U pobřeží Peru kvůli cunami z Tongy vyteklo do moře na 6000 barelů ropy

Tonga

Ropa, která v sobotu kvůli vlně cunami vytekla z cisterny lodi u peruánské metropole, se rozšířila už na pět desítek kilometrů pobřeží. Informoval o tom ve čtvrtek španělský deník El País s odvoláním na místní úřady. Podle nich vyteklo kvůli vlně způsobené výbuchem podmořské sopky v souostroví Tonga do moře na 6000 barelů ropy.

U peruánské metropole unikla ropa do mořeVideo: AP

 
Článek

Do moře vytekla ropa, kterou vykládali z tankeru Mare Doricum plujícího pod italskou vlajkou do rafinérie La Pampilla u Limy. Po neštěstí peruánský regulační úřad Osinergmin v rafinérii dočasně zastavil provoz.

Peruánská prokuratura zahájila vyšetřování ekologické katastrofy, která je podle ní jednou z nejhorších v Peru v posledních letech.

Filtrované záběry ukazují gravitační vlny šířící se po výbuchu sopky na Tonze

Svět

Podle prokuratury ropná skvrna poškodila místní flóru a faunu v regionu, kde jsou mimo jiné dvě chráněné oblasti, a způsobila vážné škody stovkám rodin, jejichž obživou je rybolov.

Záběry z postižené oblasti ukazují ropou zničené pláže a řadu mrtvých ptáků a dalších živočichů. Místní úřady oznámily, že je různou měrou je postiženo 21 pláží, na něž by lidé neměli chodit.

Foto: Angela Ponce, Reuters

Dělníci odstraňují ropnou skvrnu způsobenou abnormálními vlnami, které vyvolala mohutná podmořská erupce sopky na ostrově Tonga.

Společnost Repsol zodpovědnost odmítá. „Tuto ekologickou katastrofu jsme nezavinili, nemůžeme říct, kdo je za ni zodpovědný,” řekla místnímu rozhlasu ve středu Tine Van Den Wallová, mluvčí peruánské pobočky firmy Repsol.

Dodala, že vykládka z italské lodi začala v pátek a pokračovala v sobotu poté, co firma dostala odpověď, že pro pobřeží není vydáno žádné varování. Firma po neštěstí poslala na čištění postižených pláží dvě stovky lidí.

Tlakové vlny po výbuchu na Tonze jsou stále znát i v Česku, další se čeká ve čtvrtek

Domácí

„Těžké kovy z ropy zůstanou v ekosystému mnoho let a ryby a další mořští živočichové z této oblasti tak budou nebezpečné pro spotřebitele,” citoval deník The Guardian Christel Scheskeovou z peruánské společnosti pro ekologické právo.

Podmořská sopka vybuchla v tichomořském souostroví Tonga a vlna cunami, kterou vyvolala, zabila na peruánském pobřeží dvě ženy.

Foto: Angela Ponce, Reuters

U pobřeží Peru kvůli cunami od Tongy vyteklo do moře na 6000 barelů ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám