Hlavní obsah

Tlakové vlny po výbuchu na Tonze jsou stále znát i v Česku, další se čeká ve čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s víkendovým výbuchem podmořského vulkánu Hunga Tonga-Hunga Ha'apai u Nového Zélandu počítají meteorologové opakované průchody tlakových vln, které erupce vyvolala. Stále je zaznamenávají i přístroje v Česku, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po výbuchu sopky na Tonze se nad Pacifikem objevil oblak síryVideo: Reuters/AP

 
Článek

Vzhledem k tomu, že vulkán je vzdálený 17 000 kilometrů, jde o krajně neobvyklý jev. Když Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli informoval o dvou tlakových vlnách s tím, že „toto se opravdu nevidí každý den”, odborníci možná sami ještě netušili, kolik dalších vln bude následovat.

V úterý večer nicméně mohli pozorovat další, v pořadí již pátý přechod vlny provázený propadem a následným vzestupem tlaku a v noci z úterý na středu následoval šestý, tentokrát zpětný průchod tlakové vlny.

Podmořská sopka vyvrhla obrovské množství oxidu siřičitého

Svět

„Pokud bude měřitelný i sedmý průchod, čímž by se vyrovnalo skóre z výbuchu sopky Krakatoa v roce 1883, tak by to mělo být ve čtvrtek kolem 8 hodin ráno,” avizovali meteorologové.

Erupce indonéského vulkánu v roce 1883 provázely vlny ničivé vlny tsunami. V souvislosti s výbuchem vulkánu Krakatoa přišlo o život 36 000 lidí. Událost měla vliv i na klima.

Podmořský vulkán Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, který leží asi 65 kilometrů od metropole souostroví, vybuchl v sobotu brzy ráno SEČ. Erupce trvala osm minut. Vlna tsunami způsobená výbuchem zasáhla pobřeží Tongy, Fidži či Americké Samoy, ale i Japonska či Spojených států.

Zatím se mluví o čtyřech obětech.

Počet obětí po erupci sopky na Tonze stoupl na čtyři

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám