Hlavní obsah

U plynovodu Nord Stream se objevil tajemný objekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V blízkosti plynovodu Nord Stream 2 byl objeven neznámý objekt, který bude předmětem zkoumání. Dánská energetická agentura už pozvala vlastníka plynovodu, společnost Nord Stream 2 AG, aby se zúčastnil operace na vyzvednutí objektu, píše server dánské energetické agentury ens.dk.

Foto: Ministerstvo obrany Dánska

Předmět u potrubí plynovodu Nord Stream v Baltském moři

Článek

Tamější úřady tvrdí, že podle prvního průzkumu předmět nepředstavuje bezpečnostní riziko.

„Za účelem dalšího objasnění povahy objektu se dánské úřady s pomocí ministerstva obrany rozhodly objekt vyzvednout. Dánská energetická agentura v této souvislosti přizvala vlastníka plynovodu, společnost Nord Stream 2 AG, aby se na operaci podílel,“ uvádí se v prohlášení. Dánská energetická agentura nyní čeká na odpověď od vlastníka plynovodu.

Nalezený objekt je válcovitý, asi 40 centimetrů vysoký a 10 centimetrů má v průměru. Je možné, že je to námořní bóje. Zda to tak je, se bude zkoumat.

Loni v září narušily dosud nevysvětlené exploze tři z celkových čtyř potrubí. Jedno potrubí plynovodu Nord Stream 2 zůstává neporušené. Letos na počátku března napsal deník The New York Times s odkazem na americké zpravodajské služby, že za útoky na plynovod Nord Stream stojí proukrajinské skupiny.

Představitelé ukrajinské vlády a vojenské rozvědky tvrdí, že v útoku nehráli žádnou roli a nevědí, kdo ho provedl.

Vyšetřování úřadů v Dánsku, Německu a Švédsku dosud nebylo uzavřeno.

Zelenskyj: Ukrajina Nord Stream neponičila. Takové zprávy nahrávají Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám