Hlavní obsah

U islamistů nemohl kouřit, a tak se vrátil do Francie, dostal sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

K nepodmíněnému sedmiletému trestu byl v Paříži odsouzen osmadvacetiletý Francouz za to, že krátce působil ve skupině islámských bojovníků v Sýrii. V pátek o tom informovala francouzská média s tím, že jde i prvního francouzského islamistu, který byl souzen po návratu ze Sýrie. Odhaduje se, že k islámským radikálům zatím připojilo asi 580 Francouzů.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Advokát Flaviena Moreaua Pierre Darkanian.

Článek

Flavien Moreau byl několikrát odsouzen za menší zločiny a po jednom odchodu z vězení přistoupil na islámskou víru a stal se podle soudu odhodlaným islamistickým bojovníkem. Vycestoval do Sýrie koncem roku 2012 a krátce po návratu do Francie v lednu 2013 byl zatčen. Výše trestu odpovídá tomu, co požadoval státní žalobce.

Obžalovaný přiznal své připojení k islamistické skupině v Sýrii, ale zdůrazňoval, že nikdy nebojoval a že po deseti dnech odevzdal zbraň veliteli a skupinu a poté i Sýrii opustil. Vysvětlil to tím, že nebyl schopen dále vydržet zákaz kouření, který u bojovníků platil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve zprávě Nezávislé mezinárodní komise OSN vyšetřující dění v Syrské arabské republice se mimo jiné zmiňuje, že mužům, kteří jsou přistiženi při kouření, se za trest sekají prsty.

Z Francie, která má nejpočetnější muslimskou obec v Evropě, pochází zhruba třetina z asi 3000 Evropanů, kteří se přidávají v Sýrii a Iráku k ozbrojeným islamistům, proti kterým bojují západní spojenci v čele se Spojenými státy. Francie začátkem listopadu zpřísnila legislativu proti osobám, které pomáhají džihádistům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám