Hlavní obsah

Turecký soud poslal do vazby známou novinářku kvůli údajné urážce prezidenta

– Istanbul

Turecký soud nařídil zatčení známé novinářky Sedef Kabaşové, kterou úřady obvinily z urážky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Novinářka má zůstat až do verdiktu soudu ve vazbě. V případě, že by byla shledána vinnou, jí podle tureckých zákonů hrozí až čtyři roky za mřížemi, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Turecká novinářka Sedef Kabaşová

Článek

Policie Kabaşovou zadržela u ní doma v noci z pátku na sobotu. Stalo se tak několik hodin poté, co moderátorka vystoupila v přímém přenosu a následně zopakovala svá slova z vystoupení na Twitteru, kde ji sleduje 900 tisíc lidí.

„Takzvaná novinářka na televizním kanálu, který nemá jiný cíl než šířit nenávist, jasně urazila našeho prezidenta,” uvedl podle AFP mluvčí tureckého prezidenta Fahrettin Altun.

Je Turecko ještě demokracií? Šéf NATO zaváhal

Zahraniční

Údajnou urážkou mělo být přísloví, které Kabaşová zacitovala na svém twitterovém účtu. Přísloví lze přeložit asi takto: „Když vůl vejde do paláce, nestane se králem. Z paláce se stane stodola”. Novinářka v příspěvku prezidenta nejmenovala.

Sdružení tureckých novinářů TGS zatčení Kabaşové označilo za vážné porušení svobody slova. Na porušování svobody tisku v Turecku upozorňují opakovaně nevládní organizace, a to především od roku 2016, kdy se část armády pokusila o puč. Po ztroskotání jejích snah následovalo zatčení desítek novinářů a uzavření několika médií.

Erdogan nařídil vyhostit diplomaty, kteří vyzývali k propuštění vězněného filantropa

Blízký a Střední východ

Na základě obvinění z urážky prezidenta od doby, kdy se Erdogan v roce 2014 ujal úřadu, byly v Turecku stíhány desítky tisíc lidí. Jen v roce 2020 bylo kvůli tomuto provinění odsouzeno 3325 lidí, vyplývá podle Reuters z dat tureckého ministerstva spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám