Hlavní obsah

Turecká policie zná jména atentátníků

Právo, Dana Braunová (Ankara)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecká policie ohlásila, že se jí podařilo identifikovat muže, kteří v sobotu přijeli s dodávkami naloženými výbušninami před dvě istanbulské synagogy a odpálili je. Při atentátu zahynulo 25 osob, tři stovky byly zraněny. Podle dosavadního vyšetřování naplánovala atentát al-Kajdá, ale dala ho provést Turkům, které za tím účelem vycvičila.

Foto: Vratislav Konečný

Sněžka od Černohorské chaty

Článek

Všechny turecké deníky přinesly na prvních stranách portréty čtyř mužů ve věku od 23 do 28 let. Dva z nich, Mesut Čabuk a Gökhan Elaluntaš, měli sedět za volantem smrtících vozů.

Pomáhat jim měli Azad Ekinci a Feridun Ugurlu, kteří na doklady, ukradené příbuzným, koupili před necelým měsícem v autobazaru dodávky, použité při atentátech. Všichni čtyři jsou tureckými občany a všichni měli získat teroristický výcvik v Íránu nebo v Pákistánu.

O všech bylo také známo, že jsou příslušníky militantních islámských organizací. Tři z nich pocházejí z Bingölu na východě Turecka. Ugurlu je z Istanbulu, přičemž sousedé vypověděli, že za ním často chodili arabsky mluvící návštěvníci. Ekinci měl bojovat v řadách islámských bojovníků v Bosně, Čečensku a Afghánistánu.

Pomáhá i DNA

Vyšetřovatelé vycházejí jak z pátrání po majitelích dodávek, tak z testů vzorků DNA, které odebrali v jejich troskách. Policie údajně pátrá po dalších pěti podezřelých jak v Istanbulu, tak v Bingölu, Agri a Batmanu na východě země.

V úterý byly pohřbeny další oběti atentátu. Jak muslimských, tak židovských obřadů se zúčastnili zástupci všech církví zastoupených v Istanbulu.

Turecká média rozebírají, jaký byl vlastně cíl atentátu. Nejčtenější list Hürriyet jej označuje za "turecké 11.září" a soudí, že skutečným cílem nebyla nepočetná židovská komunita, ale turecká orientace na Západ a blízké vztahy s USA a Izraelem. Podle komentátora však bude mít krvavý čin právě opačný účinek, neboť ve společném boji proti terorismu posílí spojenectví těchto tří zemí.

Jde o odvetu?

List Cumhuriyet soudí, že atentát měl být odvetou za ochotu Turecko podpořit USA v Iráku a varováním Erdoganově vládě. Deník Akšam připomíná, jaká náhoda způsobila, že obětí útoku nebylo daleko víc. Exploze byla naplánována do dobu, kdy obyčejně Židé odcházejí po bohoslužbě ze synagogy. Tuto sobotu se však v Neve Šalom konala barmitzve, slavnost přijímání 13letého chlapce mezi členy židovské obce, a obřad se protáhl.

Konzervativní Zaman se zase kriticky staví k účasti izraelských vyšetřovatelů a příslušníků Mossadu na vyšetřování a zdůrazňuje, že oběti byly tureckými občany, nikoli izraelskými.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám