Hlavní obsah

Trussová hájí daňové reformy, její projev přerušily demonstrantky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská premiérka Liz Trussová na výroční konferenci své Konzervativní strany ve středu vysvětlovala spolustraníkům a britskému národu přínos chystaných daňových reforem. Projev přerušily demonstrantky s transparentem podepsaným organizací Greenpeace s nápisem „Kdo pro to hlasoval?“. Trussová sice z plánu po kritice vyškrtla snížení daně pro vysokopříjmové, ale stále si za ním stojí jako za nutností pro ekonomický růst.

Projev Trussové o daňové reformě přerušily demonstrantky s transparentem Greenpeace.Video: AP

 
Článek

„Scházíme se v životně důležité době pro Británii. Jsou to bouřlivé časy,“ začala Trussová podle Reuters projev k členům britské Konzervativní strany v Birminghamu. „V těchto těžkých časech nesmíme polevit. Jsem odhodlaná Británii uvést do pohybu, provést nás bouří a dát nám pevnější půdu pod nohama,“ dodala.

Právě v těch chvílích se ale ze židlí v publiku zvedly dvě ženy držící nápis „Kdo pro to hlasoval?“ (s odkazem na připravované daňové reformy), označený také logem organizace Greenpeace. Ochranka je poté rychle vyvedla, zatímco na ně bučel dav, píše agentura Reuters či britský deník The Guardian.

I Trussová vyzvala k vyvedení dvou protestujících, zřejmě patřících k enviromentální organizaci Greenpeace. „Později ve své řeči promluvím o koalici proti růstu. Myslím, že dorazila do sálu trošku dříve,“ vtipkovala premiérka na adresu demonstrantek. Koalicí proti růstu označuje zřejmě opoziční Labouristickou stranu a odbory.

Plán snížení daní vyvolal chaos

Trussová před necelými dvěma týdny představila rozsáhlé daňové škrty, způsobené rozpočtové ztráty chce sanovat půjčkami. Po kritice veřejnosti, několika zákonodárců z vládní Konzervativní strany a chaosu na britských finančních trzích z plánu vypustila snížení daně pro lidi s vysokými příjmy, ačkoli to ještě v neděli hájila. Na středeční konferenci to označila za „porodní bolesti“ s tím, že se rozhodla naslouchat názorům veřejnosti.

Ponížení pro Trussovou. Po kritice odvolala plán na snížení daně z příjmu pro lidi s vysokými příjmy

Zahraniční

„Příliš dlouho politické debatě dominovalo to, jak rozdělíme omezený ekonomický koláč. Místo toho ten koláč rozšíříme tak, aby z něj každý dostal větší kousek. Proto jsem odhodlaná zaujmout nový postoj a vyvést nás z tohoto cyklu vysokých daní a nízkého růstu,“ popisovala poněkud vágně Trussová důvody pro velké daňové reformy, jimiž hodlá oživit britskou ekonomiku.

Celý rozsah kontroverzní reformy má britská vláda představit až 23. listopadu.

Podle Trussové má plán vést k ekonomické obnově a je morálním rozhodnutím, ačkoli přiznala, že některým lidem se nemusí zamlouvat. Má ale přinést rostoucí ekonomiku a lepší budoucnost, prohlásila.

Středeční projev Trussové měl bezprostřední dopad i na finanční trhy. Libra vůči dolaru klesla, a zastavila tak svůj růst ze začátku týdne. Britská měna k dolaru ztrácela asi 0,9 procenta a prodávala se zhruba za 1,1375 USD. Premiérka totiž v projevu neupřesnila hlavní body svých kontroverzních rozpočtových opatření, píše agentura AFP.

Na stranické konferenci podle Reuters později konzervativní zákonodárci vedli o plánu vášnivé debaty a nepanovala na něm shoda. Ministři z kabinetu Trussové podle agentury sdělili, že se ohledně plánu rozhodnou později v měsíci na základě debaty a ekonomických dat.

Britští labouristé by podle průzkumů drtivě porazili vládnoucí toryovce

Zahraniční

Trussová po jmenování britskou premiérkou 6. září, kdy ji jako náhradu za odstupujícího premiéra Borise Johnsona zvolili straničtí kolegové, zažívá krušné období. Plán daňových reforem vyvolal kritické ohlasy veřejnosti i jejích kolegů z Konzervativní strany, navíc na nějakou dobu i bouři na britských finančních trzích, která se už ale podle Reuters zčásti díky zásahům Banky Anglie stabilizovala. Minulý týden navíc z volebních průzkumů vyplynulo, že vládnoucí Konzervativní straně v současnosti výrazně klesá podpora voličů a ve volbách by je mohli porazit opoziční labouristé.

Reklama

Výběr článků

Načítám