Hlavní obsah

Trumpovu firmu potrestal soud pokutou 36 milionů za daňové podvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Firmu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa - The Trump Organization - v pátek potrestal newyorský soud pokutou 1,6 milionu dolarů (36 milionů Kč) za daňové podvody. Informuje o tom agentura AP, podle níž to na jednu stranu je maximální možný trest ze strany soudu, na druhou stranu však jen „symbolická“ rána pro podnik s majetkem v hodnotě miliard dolarů.

Foto: David Dee Delgado, Reuters

Bývalý prezident USA Donald Trump

Článek

V případu šlo o porušení zákona ze strany manažerů společnosti. Trump sám souzen nebyl, i když podle vyšetřovatelů věděl, co se dělo.

V úterý byl za daňové úniky k pětiměsíčnímu vězení odsouzen bývalý finanční ředitel firmy The Trump Organization Allen Weisselberg.

Pětasedmdesátiletý dlouholetý manažer Trumpova obchodního impéria, jehož výpověď pomohla usvědčit i exprezidentovu firmu, se v srpnu přiznal ve všech 15 bodech obžaloby. Souhlasil s tím, že bude vypovídat proti The Trump Organization výměnou za pětiměsíční trest.

Weisselberg vypověděl, že on a další zaměstnanci po léta systematicky podváděli ministerstvo financí. Benefity, jako jsou luxusní auta, školné a drahé byty, totiž byly poskytovány mimo účetní knihy. Svým přiznáním Weisselberg unikl možnému trestu odnětí svobody až na 15 let.

Weisselberg také vypověděl, že Trump podepsal šeky na prémie a školné a další dokumenty, ale nebyl zapojen do systému daňových podvodů. Trump obviněn nebyl a odmítá jakékoliv pochybení.

Trump musí odevzdat daňovou evidenci za posledních 6 let

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám