Hlavní obsah

Trump s Clintonovou si opět vjeli do vlasů

Právo, CNN, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli prezidentské volby v USA skončily více než před rokem, oba jejich hlavní protagonisté si nyní znovu začali veřejně vyměňovat tvrdé slovní políčky, jako by kampaň stále běžela naplno. Nové kolo vzájemného osočování se rozjelo na plné obrátky po pátečním rozhovoru poražené kandidátky Hillary Clintonové se serverem Mother Jones.

Foto: Carlo Allegri/Carlos Barria/Files, Reuters

Donald Trump a Hillary Clintonová

Článek

„Zůstává mnoho otázek okolo legitimity voleb,“ řekla mimo jiné demokratka s tím, že údajné ruské zásahy byly „jedním z hlavních faktorů“, jež přispěly k Trumpovu vítězství. Dodala, že si stále stojí za svým dřívějším varováním, že Trump bude „loutkou Kremlu“.

Prezident vzápětí vystartoval do protiútoku a na svém twitterovém účtu v sobotu nazval svou poraženou sokyni „nejhorší a největší zoufalkyní všech dob“. Nelichotivě se také vyjádřil o jejím nedávném návratu do veřejného života poté, co vydala knihu memoárů. Stejně jako mnohokrát dříve ji přitom označil za „křiváckou Hillary“.

Trump označil Clintonovou nejhorší a největší zoufalkyní všech dob

„Prostě nemůže přestat, což je pro Republikánskou stranu dobré. Hillary, pohni se z místa a zkus to zas za tři roky,“ vzkázal prezident demokratické političce. Ani tentokrát na sebe odpověď nenechala dlouho čekat. „Můj někdejší oponent je posedlý tím, že veřejně vystupuji,“ řekla s tím, že se nenechá umlčet.

Uranová kauza opět otevřena

Při vystoupení po boku svého manžela exprezidenta na akci ke 25. výročí jeho zvolení Trumpa rovněž nešetřila. „Upřímně, nechápu jak může mezi tweetováním a hraním golfu vůbec něco udělat? Nerozumím tomu. Ale možná v tom je celá pointa,“ rýpla si do nynějšího prezidenta při projevu v arkansaském Little Rocku. Zároveň začala srovnávat prezidentství svého manžela Billa s tím Trumpovým.

„O ničem netweetoval – prostě se pustil do práce a udělal to,“ chválila svého muže za potlesku publika. Několik médií nicméně upozornilo, že Clinton z Bílého domu na sociální sítě ani psát nemohl – Twitter byl založen až v roce 2006, pět let po konci Clintonova druhého volebního období.

Foto: Mike Segar, Reuters

Hillary Clintonová s manželem Billem

Už před zmíněným rozhovorem Clintonové ale mezi oběma někdejšími volebními soky začalo přituhovat. Trump, někteří republikánští zákonodárci i prezidentovi nakloněná stanice Fox News v posledních týdnech znovu rozvířili kauzu okolo prodeje kanadské firmy Uranium One, jež vlastní práva na těžbu zhruba pětiny uranu v USA, ruské státní společnosti Rosatom.

Transakce se odehrála v roce 2010, kdy byla Hillary ministryní zahraničí. Někteří republikáni jsou přesvědčeni, že za celý obchod dostala utajenou provizi pro nadaci Clintonových.

Tlak už přinesl první výsledek – ministerstvo spravedlnosti kongresmany písemně informovalo, že zvažuje, zda by neměl být jmenován zvláštní vyšetřovatel. „Je to aféra Watergate moderní doby,“ komentoval minulý týden kauzu Trump.

Odvádí pozornost?

V pátek pak přidal další tweet. „Po měsících drahého zkoumání nyní panuje všeobecný souhlas, že žádná tajná dohoda mezi Trumpem a Ruskem nebyla. Tajná dohoda byla s HC,“ napsal s odkazem na iniciály své sokyně.

Stanice CNN, která má s nynějším prezidentem napjaté vztahy, nabídla vysvětlení, proč Bílý dům a jeho spojenci proti Clintonové v poslední době zesílili ofenzívu. Důvodem je podle této analýzy snaha přebít vlastní narůstající problémy právě spojené s vyšetřováním údajných ruských zásahů do prezidentských voleb v USA.

S odkazem na zdroje blízké vyšetřování totiž CNN v pátek informovala, že v případu už byla podána první obvinění. První lidé by podle stanice mohli být zatčeni už tento týden.

Konkrétní znění obvinění ani jména nejsou známy. Nervozitu ale zřejmě zpráva vyvolává zejména mezi členy někdejšího Trumpova volebního týmu, kterého se týkala značná část dosavadních nařčení. „Lze důvodně předpokládat, že Trump věděl, co se chystá,“ dodala v komentáři stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám