Hlavní obsah

Trump nesnášel Ukrajinu hned od nástupu, tvrdí tisk

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Donald Trump cítil od počátku svého působení v Bílém domě „nepřekonatelnou nenávist“ vůči ukrajinskému vedení, tvrdí současní i bývalí úředníci americké administrativy. Podle listu The Washington Post to vyplývá z výpovědí v souvislosti s parlamentním vyšetřováním, jež by mohlo vést k jeho sesazení. Jeho přístup údajně souvisel se snahou Ukrajinců zasahovat do prezidentské volební kampaně v roce 2016.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Trumpova neochvějná nenávist k Ukrajině trvala od jeho prvních dnů v Bílém domě,“ napsal list s tím, že většina jeho názorů pramení zřejmě z konspiračních teorií. „Nikdy jsme to nemohli zcela pochopit,“ citoval jednoho z bývalých pracovníků Bílého domu s tím, že tak reagoval na spekulace, podle nichž ukrajinští politici spolupracovali s demokraty v době předvolební kampaně ve snaze překazit Trumpovo vítězství.

Trump může díky podpoře šesti klíčových států obhájit mandát, píše list

Zahraniční

„Objevila se obvinění, že nějakým způsobem pomáhali předvolebnímu štábu exministryně zahraničí Hillary Clintonové. Zazněla nařčení, že mu (Trumpovi) mohli uškodit. Ukrajinu prostě nenáviděl,“ dodal zdroj.

Tahanice kolem vývozu zbraní

Podle listu se Trumpovi spolupracovníci pokoušeli prezidenta přesvědčit, aby Kyjevu poskytl protitankové komplexy Javelin. Tomu se však prý do poslední chvíle bránil. „Tvrdil, že nestojí za to naštvat Rusko a že Ukrajina je špatná země,“ řekl další citovaný zdroj. Přesto ale v prosinci 2017 dodávky komplexů schválil.

Kurt Volker, bývalý americký zmocněnec pro Ukrajinu, při výpovědi v Kongresu řekl, že se Trump nechtěl setkat ani s novým ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

„Řekl, že Ukrajina je zkorumpovaná země plná hrozných lidí,“ sdělil s tím, že si také stěžoval, že „ho (Ukrajinci) chtěli svrhnout“.

Uplynulou sobotu nicméně Trump tvrdil, že by chtěl vidět Zelenského na návštěvě v USA, a očekává, že jeho ukrajinský kolega přijme pozvání. „Byl bych moc rád jeho návštěvě v Bílém domě, pokud bude chtít přijet, a myslím, že bude chtít,“ řekl podle Deutsche Welle.

Reklama

Výběr článků

Načítám