Hlavní obsah

Trump je znovu online. Lidé si ho mohou objednat na soukromou akci

Právo, Martin Dohnal

Bývalý americký prezident Donald Trump je zpátky online. Nová stránka 45office.com, kterou spustil s manželkou Melanií, mimo jiné nabízí možnost pozvat někdejší první pár Spojených států na svoji soukromou akci nebo požádat o nahrání videozdravice.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Jde o Trumpův první webový projekt od ledna, kdy mu po útoku jeho radikálních příznivců na Kapitol sociální sítě zablokovaly účty.

Obama řečnil za devět milionů

„Donald Trump zahájil to nejvýjimečnější politické hnutí v historii, sesadil politické dynastie, porazil washingtonský establishment a stal se prvním skutečným outsiderem zvoleným za prezidenta Spojených států,“ chválí 45. prezidenta jeho nová webová stránka. Zhruba desítka fotografií zachycuje Trumpa řečnícího v Bílém domě, líbajícího dítě, ale také potřásajícího si rukou se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, který je pozoruhodně jediným zahraničním státníkem na fotkách.

Televize Fox News ulovila Trumpovu snachu

Amerika

Samotná nabídka pozvat si bývalého šéfa Bílého domu a jeho choť na soukromou akci ale není nijak neobvyklá. Trump se v tomto ohledu jen zařadil po bok všech zbylých čtyř žijících amerických exprezidentů, kteří takovou službu nabízejí. Prostřednictvím pošty lze zažádat dokonce i o účast 96letého Jimmyho Cartera, byť taková možnost je vysoce hypotetická, vzhledem k tomu, že se s ohledem na věk a chatrné zdraví osobně nezúčastnil ani lednové inaugurace Joea Bidena.

Všichni ostatní nabízejí na stránkách svých nadací či prezidentských knihoven obdobný formulář jako Trump. Nijak v tomto případě nevybočují ani otázky typu „Budou přítomná média?“ či „Budou přítomni nějací významní hosté?“.

Rodinná kandidatura do Bílého domu. Esem Trumpa je dcera Ivanka

Amerika

Kdo by snad očekával jednoduchý ceník, kolik přítomnost nebo personalizovaná videozdravice od exprezidenta stojí, bude zklamán. O finanční stránce věci se veřejně informuje jen málo, byť občas nějaké informace prosáknou. Když například Barack Obama v roce 2017, necelých sto dní po odchodu z prezidentského úřadu, přednesl projev pro středně velkou investiční banku Cantor Fitzgerald, dostal za to 400 tisíc dolarů (v současném kurzu přes 8,9 milionu Kč), informovala tehdy stanice CNBC.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Nejdřív stránka, pak vlastní sociální síť

Trumpovy nové kroky jsou přitom sledovány s mimořádným zájmem, neboť se na síti téměř na tři měsíce prakticky odmlčel. Nyní má zablokované účty na Twitteru, Facebooku i Instagramu a bylo mu znemožněno nahrávání nových videí na jeho kanál na YouTubu. Záměr části poradců založit exprezidentovi nové účty na okrajovějších sociálních sítích typu Parler, jež jsou často označovány jako útočiště pro extremisty, zarazil podle stanice CNN až Trumpův zeť Jared Kushner.

Bývalý prezident hodlá brzy spustit vlastní sociální síť, „která všechno změní“, prohlásil v březnu na stanici Fox News jeho poradce Stephen Miller.

Reklama

Výběr článků

Načítám