Hlavní obsah

Třetina syrských migrantů v Německu lže o svém původu

Asi třetina syrských migrantů, kteří přicházejí do Německa, se za Syřany jen vydává a pochází odněkud jinud. V pátek to na tiskové konferenci řekl mluvčí německého ministerstva vnitra Tobias Plate, citovaný agenturou Reuters. Syřané mají přitom největší šance, že v Německu získají azyl.

Foto: Boris Roessler, ČTK/AP

Migranti v uprchlickém středisku v německém Hanau

Článek

Plate ve svém odhadu vychází z informací, které má ministerstvo vnitra od úředníků, kteří se starají o registraci běženců přicházejících do Německa a se všemi přicházejí do kontaktu. Přesné statistiky o tom, kolik lidí se za Syřany vydává a odkud skutečně pocházejí, podle mluvčího nejsou k dispozici.

Německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) v srpnu vydal vnitřní směrnici, kterou umožnil, aby německé úřady přímo rozhodovaly o udělení azylu Syřanům, i když tito lidé nevstoupili na území Evropské unie v Německu. Vzhledem k trvající válce v Sýrii přitom mají Syřané velkou šanci azyl v Německu získat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po zveřejnění vnitřní směrnice BAMF mnoho běženců, kteří se do té doby zdržovali v Maďarsku, získalo dojem, že je Německo automaticky přijme. Tisíce se jich v následujících týdnech přesunuly vlakem přes Rakousko do Bavorska.

Bavorští představitelé kvůli tomu kritizovali vládu kancléřky Angely Merkelové, která podle nich svým postupem vyvolala chaos a dostala Německo do situace, kdy příchod běženců jen obtížně zvládá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám