Hlavní obsah

Tisíce slovenských Romů prý po rozšíření EU půjdou na západ

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Pro zhoršující se sociální situaci je prý připraveno tisíce Romů opustit Slovensko okamžitě po vstupu země do Evropské unie. Jak uvedl předseda Romské iniciativy Slovenska (RIS) Alexander Patkoĺó na společné tiskové konferenci představitelů romských stran jednou z cílových zemí by mohla být ihned po zrušení vízové povinnosti Velká Británie.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

Podle RIS žádá momentálně o politický azyl v České republice přibližně tisíc Romů především z východního Slovenska a dalších 300 je připraveno vycestovat do Belgie, Nizozemska a dalších západních zemí.

Tyto informace potvrdili také představitelé Romské občanské iniciativy, Sdružení Olašských Romů a Parlamentu Romů.

"Romové, kteří v uplynulých létech žádali azyl v některé západní zemi a dostali do pasu razítko nežádoucí, se rovněž těší na první květen 2004. Jsem přesvědčen, že okamžitě po vstupu Slovenska do Evropské unie vycestují do zahraničí," uvedl předseda Parlamentu Romů Ladislav Fízik.

Omezené socilání dávky

Pohyb Romů může ovlivnit také další zpřísnění vyplácení sociálních dávek, o kterém rozhodl v úterý slovenských parlament. Jednotlivec dostane maximálně 1450 slovenských korun a rodina s více než čtyřmi dětmi 4210 korun.

Podle romských představitelů mají do západní Evropy namířeno nejen sociálně slabší rodiny, ale také ty, které se už integrovaly do společnosti.

"Nikoliv vlastní vinou se tito Romové propadají do polohy sociálně odkázaných občanů. Romové pojedou tam, kde je možné vydělat, kde je nikdo neuráží a kde přežijí," tvrdí Patkoló. Romská reprezentace nedělá podle něho nic, aby zabránila hromadné emigraci, protože slovenská ústava zabezpečuje svobodu a volný pohyb.

"Ani se jim nedivím, že odcházejí, vždy tento stát se k nim chová macešsky," dodal Patkoló.

Společný postup ČR a SR

Tyto informace důrazně odmítá vicepremiér Pál Csáky, který má na starosti romskou problematiku. "Podobná prohlášení Romům nepomáhají a navíc mohou ohrozit integrační proces Slovenska," prohlásil vicepremiérův mluvčí Martin Urmanič.

Csáky bude ve spolupráci s českými partnery monitorovat migraci Romů do České republiky. Na tom se domluvili premiéři obou zemí na nedávné návštěvě premiéra Vladimíra Špidly v Bratislavě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám