Hlavní obsah

Tibetští uprchlíci demonstrovali v Dillí před začátkem summitu G20

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Více než stovka tibetských uprchlíků uspořádala v pátek protest v Dillí. Požadovali, aby se čínská okupace jejich země dostala na program jednání dvoudenního summitu skupiny G20, který se v indické metropoli koná tento víkend.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Někteří demonstranti měli ruce popsané heslem „Svobodný Tibet“

Článek

Na summit už se do Dillí začali sjíždět nejvyšší představitelé států skupiny G20 včetně amerického prezidenta Joea Bidena, britského premiéra Rishiho Sunaka či italské premiérky Giorgii Meloniové.

Čínský prezident Si Ťin-pching se summitu nezúčastní; zastoupí ho premiér Li Čchiang.

„Čína obsadila naši zemi. Proto chceme vyslat zprávu, že Čína není důvěryhodnou zemí,“ řekl indické tiskové agentuře ANI Gönpo Dhundup, předseda Tibetského kongresu mladých, který demonstraci organizoval. „Vznášíme požadavek k (indickému) premiérovi Naréndrovi Módímu a dalším světovým vůdcům, aby během summitu G20 jednali o Tibetu,“ dodal.

Indie před summitem G20 řeší, co s dotěrnými opicemi

Koktejl

Čínská armáda obsadila Tibet v roce 1950. Peking trvá na tom, že je historicky nedílnou součástí čínského území, a tvrdí, že jeho vláda této oblasti přinesla prosperitu a stabilitu. Čínský komunistický režim odmítá obvinění tibetských exulantů a ochránců lidských práv z represí a porušování lidských práv.

Při tibetském povstání proti čínské nadvládě v roce 1959 zemřelo přes 80 tisíc Tibeťanů. Statisíce dalších zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Vztahy Indie a Číny jsou špatné. Si Ťin-pching nedorazí na summit G20

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám