Hlavní obsah

The Independent: Japonci vkládají do rýže lidské geny

Novinky, ČTK, Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Japonští vědci vložili do rostliny rýže lidský gen, aby podpořili její odolnost vůči herbicidům a pesticidům. K posílení této schopnosti přitom až dosud využívali jen gen z bakterií. Napsal to v neděli britský deník The Independent.

Článek

Výzkumníci z Národního ústavu pro agrobiologické vědy v Cukubě přišli však na to, že gen z lidských jater vložený do rostliny poskytuje rýži odolnost vůči třinácti druhům chemických prostředků na hubení plevele, zatímco gen z bakterie pouze proti jednomu prostředku.

Pro zemědělce to znamená, že mohou používat více druhů odplevelovacích prostředků než dosud, aniž přitom poškodí pěstovanou plodinu. Té pomáhá gen z lidských jater produkovat enzym CPY2B6, který i v lidském těle odbourává chemické škodliviny.

Hlasy pro i proti

Odpůrci geneticky modifikovaných potravin (GMO) ale namítají, že poslední pokus zavání kanibalismem. Podle nich budou takto upravené potraviny neprodejné.

Profesor Richard Meilan z Univerzity v Purdue v americkém státě Indiana ke všemu poznamenal, že takto geneticky upravené rostliny mohou "vyčistit jedy" ze zamořené půdy.

Meilan a další vědci nicméně zároveň upozorňují, že pokud by gen unikl a usadil se i v divokých druzích rýže, patrně by napomohl ke vzniku rostlin odolných vůči zničení, což by mohlo vést ke vzniku obtížně odstranitelného plevelu.

Meilan dále vysvětlil, že odpor Evropanů vůči GMO vychází spíše z ochranářských snah vynucovaných evropskými zemědělci.

Anketa

Přečtete si na obalu složení potraviny, než si ji koupíte?
Ano
64 %
Ne
36 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Co je GMO

Vznik geneticky modifikovaného organismu (GMO) připomíná rozstříhání a slepení filmového pásu.

Představte si několik stovek roliček rozprostřených na louku - to je DNA, tj. kyselina deoxyribonukleová, nositelka genetické informace. Biotechnolog vezme jedno z těch desítky tisíc políček a rozstřihne jej.

Do prázdné mezery poté vloží gen/políčko filmu z jiného organismu, o němž ví, že rostlině přinese určitou vlastnost, například odolnost vůči hmyzím škůdcům, virovým nebo plísňovým chorobám.

Zdroj Právo/Lenka Hloušková

Reklama

Související články

Evropský parlament uvolnil cestu GMO

Evropský parlament (EP) před několika desítkami minut odhlasoval uvolnění pravidel trhu s geneticky modifikovanými organismy (GMO) na starém kontinentu. Spor...

Výběr článků

Načítám