Hlavní obsah

Tchaj-wanští vědci vyšlechtili barevnou rýži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TAIPEI

Jsme zvyklí, že rýže má bílou barvu. Tchaj-wanským vědcům se nyní ale podařilo vyšlechtit barevnou rýži, která navíc obsahuje větší množství proteinu. Výsledkem šestiletého výzkumu jsou zrnka obohacené rýže v barvě žluté, oranžové, červené, hnědé a černé. Zemědělský institut zažádá o patent a první barevná rýže z jeho semen by mohla začít růst již příští rok.

Foto: archiv školky
Článek

Vedoucí výzkumného týmu Wang Čang-šeng prozradil, že šlechtění rýže za účelem zvýšení nutriční hodnoty začalo v roce 1994 a různobarevnost zrnek se objevila jen jako vedlejší účinek. Semena rýže totiž máčel ve speciálním roztoku a poté z nich vypěstoval rostlinky.

Za šest let institut dosáhl 12 sklizní barevné rýže s 3000 různých mutantů - typů vyšlechtěné rýže lišících se rozměry zrnek, jejich lepivostí a množstvím obsaženého proteinu.

Zušlechtěná rýže podle vědců působí blahodárně na zpomalení stárnutí a jako prevence před oslepnutím. "Dříve byla rýže dobrým jídlem. Dnes je zdravým jídlem," říká Wang a zdůrazňuje, že barevná rýže není výsledkem genetické modifikace. "Je to produkt mutageneze, která používá chemikálie pro přenos genu do rýže," vysvětluje.

Na Tchaj-wanu a v Číně jsou běžné pouze tři druhy rýže - bílá, hnědá a nachová, která se typicky lepí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám