Hlavní obsah

Tatranským chatám odříznutým vichřicí dochází jídlo

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Dramaticky se vyhrotila situace lidí, kteří po páteční vichřici uvízli na tatranských vysokohorských chatách. Přístupové cesty jsou nadále nesjízdné a na chatách dochází jídlo i palivo na topení. Odříznuty od okolního světa zůstávají od pátku chaty na Hrebienku, u Popradského plesa, Zbojnícka chata a Téryho chata.

Foto: Dominik Strnad

Interiér britských vlaků

Článek

Nejvážnější je situace na chatě u Popradského plesa, kde uvízlo dvanáct lidí. Hasiči se snaží co nejdříve uvolnit cestu na chaty a přesměrovali sem veškerou techniku. Celkově pracuje ve Vysokých Tatrách 180 hasičů, kteří odtahují spadlé stromy ze silnic.

Uvolňují především trasy mezi Šrbským plesem a Podbanským, Tatranskou Štrbou a Štrbským plesem a v okolí Vyšných Hágů. Záchranářům včera přálo počasí, ustalo sněžení a ztišil se i silný vítr.

"To, co jsem dneska viděl z ptačí perspektivy, je katastrofa. Ta hrůza se ale znásobí, když člověk jde po zemi kolem pokácených stromů," prohlásil včera slovenský prezident Ivan Gašparovič poté, co nad Tatrami přeletěl vrtulníkem a prošel se po Starém a Dolním Smokovci poničeném vichřicí.

Prezident ocenil pomoc ostatních měst ze SR, ale i ČR a Polska za projevy "dnes tak potřebné solidarity" a poděkoval i svému českému protějšku Václavu Klausovi, který slíbil, že udělá vše, aby Tatrám pomohl. "Byl jsem přítomen předání daru partnerského města Pardubice ve výši 350 tisíc Kč. To jsou takové momenty, které člověk dobře vnímá," řekl Gašparovič.

Reklama

Související články

Miliardovou kalamitu v Tatrách odstraní armáda

Až sto let potrvá, než budou Vysoké Tatry jako před víkendovou větrnou smrští. Uvedli to v pondělí odborníci. Údajně jde o největší katastrofu na Slovensku...

Výběr článků

Načítám