Hlavní obsah

Tálibán svádí těžké boje o poslední oblast vzdoru

Kábul

Boje na severu Afghánistánu v provincii Pandžšír, kterou jako jedinou nekontroluje hnutí Tálibán, probíhají už dva dny. Ke střetům dochází nejen v Pandžšíru, ale i v přilehlých provinciích Parván a Baghlán, uvedl web India Today. Úspěchy v nich hlásí obě strany. OSN je vyzvala, aby složily zbraně a umožnily dodat humanitární pomoc.

Foto: Jalaluddin Sekandar, ČTK/AP

Obránce Pandžšírského údolí se zbraní

Článek

„Boje začaly v úterý v deset večer a stále pokračují,“ uvedl obyvatel oblasti Baba Širin pro televizi TOLO. Podle místních zdrojů se bojuje jak na částech provincie Pandžšír, tak v okresu Džabal Sarádž v provincii Parván.

Hlavní střety probíhají v údolí Chavák, které vede od Pandžšírského údolí do sousední provincie Baghlán. Jím prošel v roce 329 př. n. l. Alexandr Veliký, když táhl z Kábulského údolí do Baktrie.

Tálibán ve středu přiznal, že jednání s jeho odpůrci v Pandžšíru „vyzněla do prázdna“ a nevedla k výsledku.

„Mudžáhidové islámského emirátu byli napadeni některými kruhy v Pandžšíru, které blafují a říkají, že se budou bránit. Mudžáhidové odpověděli na útok a výsledkem je, že druhá strana utrpěla těžké ztráty,“ uvedl člen kulturní komise Tálibánu Anamullah Samanhagni.

Tálibán uvedl, že provincii obklíčil, což není nic nového, když ovládl v půlce srpna všechny ostatní provincie v zemi.

Foto: Jalaluddin Sekandar, ČTK/AP

Milice věrné Ahmadu Masúdovi

Tálibán přitom popřel, že by na Pandžšírské údolí útočil, prý se jen bránil. Jeden z jeho vůdců Amir Chán Mutaki, který přiznal neúspěch jednání se vzbouřenci, uvedl, že jeho hnutí chce mírové řešení problému: „Pořád chceme předejít válce a najít politické řešení.“ Vyzval obyvatele údolí, aby se přidali k islámskému emirátu, a slíbil jim, že bude domovem všech Afghánců.

Obránci hlásí úspěchy

Obránci z Fronty národního odporu popisují výsledek střetů zcela opačně.

„V posledních 40 hodinách Tálibán zahájil nějaké ofenzívy v Chaváku od Andarábského údolí v provincii Baghlám. Na naší straně tam byly místní síly z různých okresů Andarábu, místní síly z Pandžšíru a Afghánské bezpečnostní síly. Bojovaly velmi dobře, porazily na frontě Tálibán. Tálibán ztratil 40 svých mužů a dalších 35 jich měl zraněných,“ uvedl mluvčí fronty Fahim Dašti.

Tvrzení ani jedné strany nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Tálibán si při útoku na odbojný Pandžšír vylámal zuby. Stejně jako kdysi Rusové

Svět

Odpor vedou Ahmad Masúd a afghánský viceprezident Amrullah Salíh, který se po útěku prezidenta Ašrafa Gháního označil za úřadujícího prezidenta země.

„Náš odpor je obranou práv všech afghánských občanů. Náš odpor má základnu v Pandžšíru, ale není určen jen pro Pandžšír. Dnes je údolí nadějí pro veškerý afghánský lid, který utíká před útlakem, mstou a předsudky,“ prohlásil ve čtvrtek Salíh.

Krvavé masakry, mučení a genocida. Hazárové se děsí vlády Tálibánu

Svět

Upozornil i na množství Afghánců, kteří utíkají do sousedních zemí. „Kdyby vám národ trochu věřil, proč by byli lidé ve frontách na hranicích?“ vzkázal Tálibánu. Vyzval svět, aby nehodnotil Tálibán podle slov, nýbrž podle činů.

Foto: Novinky

Provincie Pandžšír v Afghánistánu

OSN vyzývá ke klidu zbraní, informace ale nemá

Koordinátor OSN pro humanitární pomoc Afghánistánu Rmiaz Alakbarov vyzval obě strany, aby se zdržely dalších bojů.

„Boje nemohou pokračovat. Naléháme na všechny strany konfliktu, aby se držely humanitárního práva a umožnily humanitárním pracovníkům poskytnout pomoc,“ řekl agentuře TASS. Přiznal přitom, že OSN nemá přesné informace o humanitární situaci v Pandžšíru, ale mohla by být známa během pár dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám