Hlavní obsah

Tálibán hrozí zabitím amerického vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Hnutí Tálibán ve čtvrtek oznámilo, že zabije člena amerického průzkumného komanda, kterého americká armáda v Afghánistánu už deset dní pohřešuje. Americké ozbrojené síly uvedly, že však nemají žádné důkazy o tom, že by voják padl do rukou vzbouřenců.

Článek

Mluvčí americké armády Cindy Mooreová řekla, že se po pohřešovaném muži usilovně pátrá a že nemá žádné informace, které by potvrdily slova Tálibánu.

Mluvčí Tálibánu Abdal Latíf Hakímí podle agentury Reuters sdělil, že povstalci nyní nemusí předkládat žádné důkazy: "Nepotřebujeme to, protože ho máme v plánu brzo zabít, a potom ukážeme světu videozáznam." Mluvčí dodal, že nepřipadá v úvahu jeho propuštění: "Bude sťat na výstrahu všem ostatním."

Tragická bilance akce v horách

Čtyřčlenné průzkumné komandu zmizelo v horách Hindúkuše ve východoafghánské provincii Kunar 28. června. Po střetu se vzbouřenci volalo o pomoc, na domluveném místě však nebylo. Přivolaný vrtulník sestřelili příslušníci Tálibánu a všech 16 mužů na jeho palubě zahynulo.

Americká armáda v pátrání po zmizelém oddílu pokračovala. V sobotu se jednoho člena komanda podařilo zachránit, další dva byli nalezeni mrtví. Hledání čtvrtého, který je údajně zraněn, pokračuje. Do akce je nasazeno na 300 vojáků. Podle pondělního sdělení guvernéra Kunaru byl americký voják údajně lokalizován v odlehlé části provincie a je v jedné afghánské rodině.

Tálibán se nejen přihlásil k sestřelení vrtulníku, ale minulý týden také oznámil, že v boji s americkou jednotkou zabil šest nebo sedm jejich vojáků.

Reklama

Související články

Američané v Afghánistánu zabili 40 rebelů

Američtí a afghánští vojáci zabili při operaci v jižní provincii Zábul nejméně čtyřicet příslušníků bývalého vládního hnutí Tálibán. Uvedla to ve středu mluvčí...

Výběr článků

Načítám