Hlavní obsah

Také Slovensko trápí sucho

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Podle odborníků bude mít na Slovensku současné suché počasí mnohem horší dopady, než tomu bylo u sucha před dvěma lety. Očekává se, že v důsledku sucha se koncem léta zvýší ceny potravin a vody.

Foto: Michaela Poláková
Článek

Zemědělci tu už sklidili 60 procent obilí, ale výnosy se pohybují jen kolem 3,3 tuny, co je proti loňsku o jednu tunu méně. Ještě horší je situace u řepky olejky a hrachu. O důsledcích této kritické situace jednali včera v Bratislavě místopředseda Národní rady SR Viliam Veteška a členové zemědělského výboru slovenského parlamentu se zástupci zemědělských, potravinářských a obchodních organizací. Předseda Slovenské potravinářské komory Ivan Oravec na jednání žádal za tunu potravinářské pšenice minimálně 4 a půl tisíce korun. Zemědělci žádají také od vlády uvolnění mimořádných finančních zdrojů na vyrovnání ztrát. "Žádáme urychlená opatření na řešení dopadů sucha," uvedl Oravec.

V řekách není voda

Podle odborníků sucho zatím neohrožuje činnost vodních elektráren na řece Váh. Do Váhu pouští víc vody z Oravské přehrady a z nádrže Liptovská Mara. Ze zásob vody v těchto vrcholových nádržích se dá zabezpečit fungování vodních elektráren minimálně ještě dva měsíce. Voda v přehradách však klesla přibližně o dva až tři metry.

Právě na nízkou hladinu přehrad si začínají ztěžovat turisté, kteří navštěvují Slovensko. U nádrže Liptovská Mara jsou už čluny na souši a voda je od mola vzdálená asi dvacet metrů. Podobně je na tom vodní nádrž Domaša. Turisté jsou nespokojeni, vždyť kde se dalo ještě loni koupat, je dnes bláto. Řeky Hron, Cirocha, Belá a část Váhu není možné splavit ani na malých člunech. Splavnost slovenské části Dunaje zabezpečuje především přehrada u Gabčíkova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám