Hlavní obsah

Finsko zakázalo vjezd automobilů s ruskou poznávací značkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko v noci na pátek uzavřelo svoje hranice pro osobní automobily s ruskou poznávací značkou. Na tiskové konferenci to oznámila finská ministryně zahraničních věcí Elina Valtonenová. Finsko tak navázalo na pobaltské státy, které k zákazu přistoupily tento týden.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod mezi Finskem a Ruskem na archivním snímku

Článek

„Zavedení zákazu znamená, že auta s ruskými poznávacími značkami budou mít zákaz vjezdu do země,“ uvedla na konferenci Valtonenová, na kterou odkazuje anglická odnož finského listu Yle.

Valtonenová navíc oznámila, že ta auta s ruskou poznávací značkou, která se ještě nachází na finském území, musí do půl roku, tedy do 16. března 2024, opustit Finsko. „Tuto záležitost jsme koordinovali s našimi partnerskými zeměmi,“ uvedla finská ministryně na tiskové konferenci v pátek odpoledne.

Jak dále uvedl finský list v další zprávě, nový zákaz se ovšem nebude vztahovat na auto s ruskou poznávací značkou, jehož vlastníkem je občan Evropské unie s trvalým pobytem v Rusku, jeho rodinný příslušník nebo diplomat.

Finsko následuje pobaltské státy

Tento krok finských úřadů navazuje na rozhodnutí Estonska, Lotyšska a Litvy, které začátkem tohoto týdne zakázaly vjezd všem vozidlům registrovaným v Rusku.

K tomu přitom došlo poté, co Evropská unie vydala směrnici, v níž členské státy vyzvala, aby zakázaly Rusům vjíždět do EU se svými automobily nebo s jinými „osobními věcmi“.

Cílem tohoto rozhodnutí je zabránit ruským občanům v obcházení sankcí uvalených na Moskvu kvůli plnohodnotné a nevyprovokované invazi na Ukrajinu.

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna ve středu uvedl, že omezení budou mít tím větší dopad, čím více zemí se k nim připojí, protože se zvýší cena, kterou Rusko za válku zaplatí.

Litva zakázala vjezd autům s ruskými značkami

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám