Hlavní obsah

Také druhý televizní trojboj v Německu pro sebe rozhodl Scholz

Právo, vpl
Berlín

Stejně jako před týdnem, také ze druhé nedělní televizní debaty tří uchazečů o post spolkového kancléře vyšel v očích německých diváků jako jednička Olaf Scholz (63) nominovaný sociální demokracií (SPD).

Foto: Michael Kappeler, Reuters

Olaf Scholz z SPD před televizní debatou

Článek

V průzkumu pro veřejnoprávní stanice ARD a ZDF, jež trojboj odvysílaly, ho v čele vidí 41 procent dotázaných. Armin Laschet (60), kandidát CDU/CSU, zabodoval mnohem méně: vyslovilo se pro něj 27 procent respondentů.

Annalenu Baerbockovou (40), lídryni Zelených, považuje za nejpřesvědčivější 25 procent diváků.

Také v odpovědi na otázku, který z kandidátů je nejkompetentnější, se většina (49 procent) rozhodla pro Scholze. Laschet dosáhl na šest procent, Baerbocková na 18 procent.

Za vítěze televizní debaty považují Němci Scholze

Evropa

Baerbocková naopak vede v hodnocení sympatií: 39 procentům se zdála nejsympatičtější. Na druhém místě skončil Scholz s 34 procenty.

Pro Lascheta se vyslovilo pouze 18 procent. Baerbocková těžila z toho, že o většinu slovních pří se postarali muži – ona sama často vystupovala spíše jako prostředník.

Scholz nezískal žádné hlasy navíc, ale ani neztratil: 43 procent respondentů před i po duelu sdělilo, že by ho volilo. Laschetovi se naopak jeho agresivita očividně vyplácí.

Laschet v debatě přitvrdil, ale nepomohlo mu to. Diváky opět přesvědčil Scholz

Evropa

Zlepšil se o pět procentních bodů – na 24 procent respondentů. Také Baer­bocková si pomohla: ve srovnání před a po si připsala šest procentních bodů, na 19 procent hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám